Uitgeester kunsthistorica werkte mee aan unieke restauratie

Het is één van de meest spectaculaire restauraties van Vereniging Hendrick de Keyser van de afgelopen jaren: Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht 7 in Haarlem. Dit imposante woonhuis werd gebouwd tussen 1803 en 1807 en heeft een van de best bewaarde interieurs in Empirestijl in ons land, de stijl van keizer Napoleon. Met grote zorgvuldigheid hebben restauratoren dit interieur hersteld. Gosliga Kunsthistorisch onderzoek uit Uitgeest verrichte hiervoor het archiefonderzoek. Zaterdag 28 mei van 11.00 tot 16.00 wordt het huis opengesteld en kunnen belangstellenden het resultaat bewonderen.

Aagje Gosliga uit Uitgeest was als kunsthistorica en archiefonderzoeker bij de restauratie betrokken, Zij verrichte onderzoek naar de oorspronkelijke staat van de vertrekken: hoe zagen die er uit toen Barnaart het huis bewoonde? Samen met het onderzoek door kleurenexpert Bert Jonker en stoffenexpert Anke van Goor leverde dit een beeld op van de oorspronkelijke staat. Een voorbeeld van deze werkwijze is de restauratie van de ‘Etrurische Kamer’. Aagje: ,,Deze kamer heeft uiterst kleurrijke, maar ook zeer kwetsbare 200-jaar oude schilderingen. De schilderingen zijn voorzichtig schoongemaakt en hersteld. Op basis van archief- en kleuronderzoek is de roze en blauwe zijden stoffering van de kamer, met de voor het Empire kenmerkende draperieën, weer aangebracht. De plaats van de draperieën kon worden bepaald aan de hand van sporen van oude spijkergaatjes in de wand!”

Huis en interieur zijn ontworpen door Abraham van der Hart (1747-1820), de stadsarchitect van Amsterdam. Opdrachtgever was Willem Philip Barnaart, burgemeester van Haarlem en kamerheer van koning Lodewijk Napoleon. ,,Vele verhalen zijn aan het huis verbonden: koning Lodewijk Napoleon logeerde er, de sportman Pim Mulier groeide er op en het was jarenlang de ambtswoning van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Nu wordt een deel van het huis verhuurd als kantoor- en woonruimte. De hoofdverdieping is te huur voor bijvoorbeeld feesten en concerten, en wordt museaal opengesteld.”

Naast de hoofdverdieping zijn dan ook de historische keuken en de tuin te bezichtigen op 28 mei. Medewerkers van de Vereniging en restauratoren zullen aanwezig zijn met stands en geven een toelichting. Foto: Werelwijze Fotografie.