Uitgeester Harris Alhaj Saleh kampioen van Nederland en MVP

Vorig seizoen besloot Uitgeester Harris Alhaj Saleh Lake City Players te verlaten om in Amsterdam te gaan basketballen. De overstap betekende “voor eigen rekening” vijf dagen per week trainen en spelen op het hoogste niveau.

Harris is met zijn familie 16 jaar gelden naar Nederland gekomen uit  Syrië en woont met zijn vader op De Pollen. Bewoners tussen de Pollen en het basketbal pleintje in het park bij de Plevierstraat zien Harris dagelijks dribbelend langslopen om zijn schoten te oefenen en perfectioneren.

Na een ruime overwinning tegen het team van Rotterdam Basketball tijdens twee wedstrijden in de halve finale is het team van Apollo mannen onder 20 er afgelopen zondag in geslaagd om Nederlands kampioen te worden. Daar waar Rotterdam nog werd opgerold was de wedstrijd tegen de The Black Eagles uit Rosmalen in de sporthal van Landstede Zwolle een ware thriller.

Het team van The Black Eagles overdonderde Apollo in het eerste kwart met fysiek basketbal, een tomeloze inzet en goede aanvallen. Apollo pakte in het tweede kwart hun spel weer langzaam op door sterke rebounds en dankzij scores van Harris.

Bij een russtand van 40 – 31 in het voor deel van de Black Eagles had Harris al 13 punten op zijn naam staan en leek hij net als in de wedstrijd tegen Rotterdam een week eerder weer topscorer te gaan worden.

In het derde kwart ontplofte de wedstrijd, het meegereisde publiek en steeg de spanning tot ongekende hoogte. Topbasketball in Zwolle met de tribunes gevuld door schreeuwende Brabanders en gillende Amsterdammers (of andersom). De meegereisde supporters van Harris uit Uitgeest waaronder zijn vader konden de spanning ook nauwelijks aan.

Apollo had veel fouten nodig onder het bord om te voorkomen dat De Black Eagles in het derde kwart verder uit liepen en wisten de score aan het einde van het kwart gelijk te trekken. Vooral de assist/pass (een zogenaamde Alley Oop) van Harris op teamgenoot Ruud Lutterman deed de zaal ontploffen en gaf het team van Amsterdam op het juiste moment een zetje in de rug.

In het vierde kwart golfde het spel heen en weer. De spelers maakten door de druk steeds vaker fouten en Apollo raakte hierdoor aan het einde twee belangrijke spelers kwijt. In de laatste minuten ging het spel gelijk op en met een eindstand van 69 tegen 69 moest er worden verlengd met vijf minuten.

Amsterdam kwam goed uit de startblokken en nam een kleine voorsprong. De ban was na drie minuten gebroken. Dankzij het maken van persoonlijke fouten door De Black Eagles om het spel stil te leggen konden de Amsterdammers de wedstrijd vanaf de strafworplijn op slot gooien. Met een eindstand van 73-79 is de overwinning van de afsluitende wedstrijd van de NBB finals naar Apollo in Amsterdam gegaan. De statistieken kregen ook deze keer gelijk. Het team dat de eerste punten in de verlenging scoort wint in de meeste gevallen de wedstrijd. Complimenten voor het hard werkende team uit Rosmalen voor wie de wedstrijdspanning te veel werd aan het einde van de wedstrijd en Amsterdamse bluf het verschil heeft gemaakt.

De beker werd zoals gebruikelijk overhandigd aan de MVP (Most Valuable Player) en onze plaatsgenoot viel die eer te beurt. Iedereen in de zaal was het erover eens. Harris heef deze wedstrijd een sportieve prestatie van ongekend niveau laten zien. Met 21 punten, goede passes en intensief verdedigen heeft hij zijn team de overwinning bezorgt. De beker, medaille en het netje van de basket waren voor hem. Een eer die alleen de beste van het land te beurt valt.

En nu? Harris wil graag na de zomer zijn ontwikkeling voortzetten in Amerika bij een college team en proberen de absolute top in basketball te halen. Wij van Lake City Players zijn trots op hem! (Sim Woud)