Uitgeest adopteert namen drie joodse inwoners

De gemeente Uitgeest draagt op voorstel van het comité 4 mei Uitgeest bij aan de totstandkoming van het Holocaust Namen Monument Nederland. Dat gebeurt door het financieel adopteren van de namen van de drie Uitgeester slachtoffers van de Holocaust. Het Holocaust Namen Monument Nederland wordt op initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité volgend jaar in Amsterdam opgericht. Het zal de namen dragen van de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust: Joden, Roma en Sinti. De financiering berust op het (financieel) adopteren van de namen.

Door de namen van de drie joodse mensen te adopteren die in Uitgeest woonden op het moment dat ze werden gedeporteerd – en die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust – doet Uitgeest recht aan hun nagedachtenis en wordt bovendien bijgedragen aan het educatieve doel van het namenmonument. De drie namen behoren bij de 25 Uitgeester oorlogsslachtoffers (1940-1945) die vermeld staan op de bronzen plaquette in de hal van het gemeentehuis. Ze zullen op het nieuwe monument worden voorzien van hun geboortedatum en leeftijd bij overlijden: Rachel Nol-Dupont, 05-09-1884 (59); Abram Nol, 02-11-1919 (23); Henny Nol, 14-01-1926 (18).

Het Holocaust Namen Monument Nederland verrijst volgens de plannen in een plantsoen aan de Weesperstraat in Amsterdam, in het hart van de vroegere Jodenbuurt. Het wordt ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, bekend van zijn masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York. Meer informatie: www.holocaustnamenmonument.nl.
Foto:

De namen van de Holocaust-slachtoffers komen ook voor op de plaquette in de hal van het gemeentehuis (foto: gemeente Uitgeest).