UIT Festival: creativiteit, cultuur en muziek voor jong en oud

Castricum – Afgelopen zondag vormden Geesterhage en Geesterduin voor één dag het kloppende culturele hart van Castricum. Met vier podia, een art & craft-markt, workshops, lokale en regionale talenten en een optreden van Sjors van der Panne probeerde de organisatie bezoekers te trekken.

Door Henk de Reus

Terwijl op het straatpodium Shantykoor De Skulpers met vrolijke zeemansliederen de stemming buiten op gang brengen laat een groep peuters binnen zien hoe goed zij, onder begeleiding van Fleur van Uhm, kunnen swingen.

Jente (6) mag laten zien hoe muzikaal zij is. (Foto: Henk de Reus)

Leden van gymnastiekvereniging DOS verzorgen het eerste dansoptreden in de Theaterzaal als Jente (6) onder begeleiding van een muziekdocent mag proberen om geluid uit haar trompet te krijgen. Dit lukt haar wonderwel goed, al is zo’n trompet best nog zwaar.

De groep ‘El Guappo’s’ verzorgt een swingend optreden op het terraspodium. (Foto: Henk de Reus)

Buiten is de groep ‘El Guappo’s’ met een swingend optreden begonnen. De muziek valt goed in de smaak. Op het pleinpodium speelt de groep Waltsoc populaire muziek waar heel wat publiek op afkomt.

Dat schilderen goed te combineren is met muziek laten Mia (7) en Fenne (4) zien. Op de maat van gitaarmuziek verschijnen er zomaar verfstrepen op het papier. Karel Appel zou er jaloers op zijn geweest.

Mia (7) en Fenne (4) laten zien dat muziek en schilderen goed zijn te combineren. (Foto: Henk de Reus)

Publiek dat die dag van de zon wil genieten komt aan z’n trekken bij de verschillende marktkramen die langs de weg staan. Kunstenaars en makers van eigen producten presenteren hun waren, zoals keramiek, schilderijen en sieraden en bieden deze te koop aan. Ook zijn er informatiekraampjes van verenigingen en instellingen. Later in de middag is het wachten op het optreden van Sjors van der Panne. Het loopt dan al tegen het einde van het zeer geslaagd festival.