Tweestrijd in Coronatijd bij LAAN

Castricum – Afgelopen zaterdag begon de uitgestelde Boekenweek en die duurt nog officieel tot 6 juni 2021. Maar op 12 juni, als men de signeersessie van Henny Huisman bij het Ruiterhuys bezoekt, zal men het thema, ‘Tweestrijd’ ook kunnen teruglezen in zijn net verschenen biografie ‘Henny’, die morgen verschijnt.

De Boekenweek is het bekendste jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek rondom het Nederlandstalige boek. De 86ste editie van de Boekenweek vindt plaats van zaterdag 29 mei tot en met zondag 6 juni en heeft als thema Tweestrijd. Voor de Boekenweek 2021 schreef Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk, ‘Wat wij zagen’, een verhaal over wie of wat ons wereldbeeld bepaalt. Naast romans schrijft Bervoets essays en recensies over film, media en technologie, voor onder andere de Volkskrant en NRC Handelsblad. Haar laatste roman, Welkom in het Rijk der zieken, behaalde de longlist van de Bookspot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Bervoets woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken verschijnen bij Uitgeverij Pluim.

Boekenweekessay

Roxane van Iperen schreef het Boekenweekessay 2021. In De genocidefax vertelt Van Iperen op adembenemende wijze het relaas van een man die machteloos moet toezien hoe een van de wreedste conflicten van de 20e eeuw zich voor zijn ogen ontvouwt. Daarbij houdt ze niet alleen zichzelf een spiegel voor, maar ook de lezer. Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde ‘t Hooge Nest. Daarvan werden tot op heden meer dan 175.000 exemplaren verkocht, en het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019.

Christiaan Alberdingk Thijm (foto) leverde met ‘De familie Wachtman’ een meesterlijke, ontzagwekkende en actuele roman over identiteit afgeleverd: De wetenschappelijke carrière van Philip Wachtman zit in een dip. Hoe anders vergaat het zijn vriendin, de succesvolle stemactrice Freya de Koning. Maar er is een groot gemis. Freya is op haar negenendertigste nog kinderloos. Het ligt aan Philip, denkt Freya. Maar Philip weet dat hij niet de oorzaak kan zijn. Wachtman heeft naar schatting 411 nakomelingen. Door een uitspraak van de rechter dreigt Wachtman zijn geheim prijs te moeten geven.

Van de uitgaves ‘Fundamenten’ van Ramsey Nasr en ‘Hartritme’ van Bart Chabot zijn, zolang de voorraad strekt, ook gesigneerde exemplaren beschikbaar. Als er nog Boekenweekgeschenken over zijn, gaan die ook zeker mee naar de signeersessie op zaterdag 12 juni om 14.00 uur bij het Ruiterhuys. In verband met corona kan deze helaas niet plaatsvinden bij Boekhandel Laan zelf. (Foto: aangeleverd)