Tweehonderd deelnemers symbolisch klimaatalarm

Castricum – Zeker tweehonderd personen, variërend van jong tot oud, hadden zich aangemeld voor het klimaatalarm gisteren op de Brink. Met nog veertig andere gemeenten deed Castricum mee aan de actie waar onder andere Greenpeace en Milieudefensie bij betrokken waren. Omdat het aantal aanmeldingen hoger was dan waar de organisatie rekening mee had gehouden, moest aan de gemeente extra toestemming worden gevraagd. De actie verliep gemoedelijk. Aanwezigen hielden zich aan de anderhalve meter afstand en nagenoeg alle deelnemers droegen een mondkapje. Verschillende sprekers wezen op het belang om klimaatverandering tegen te gaan.

Door Henk de Reus

Tegen 14.00 uur hebben alle aanwezigen hun plek ingenomen. Op de Brink zijn tweehonderd roze stippen aangebracht om de onderlinge afstand te waarborgen. Een aantal mensen is uit omliggende gemeenten gekomen. Vlak voordat spreekstalmeester Sven Drillenburg het startsein voor het evenement geeft, loopt Marlin Kaandorp (9) met haar vader richting het podium. Marlin is zenuwachtig. Ze zit op de Cuneraschool en heeft de gedichtenwedstrijd gewonnen die onder basisschoolleerlingen is uitgeschreven. Ze mag haar gedicht voorlezen. ,,Welke omroep gaat dit uitzenden?”, vraagt ze. Ze legt uit dat ze haar juf heeft beloofd de naam van de omroep door te geven zodat de laatste Marlin op tv kan zien.

Marlin (9) leest in gedichtvorm een aantal tips voor om beter met de natuur om te gaan. (Foto: Henk de Reus)

Gedichten

De bekende Castricumse tekstschrijver, redacteur en dichter Thomas Möhlmann leest een aangrijpend gedicht over het klimaat voor. Hierna is het de beurt aan Marlin. Ze wordt op een verhoging gezet zodat iedereen haar goed kan zien. Haar gedicht omvat een aantal tips om beter met de natuur om te gaan. Van zenuwen is niets meer te merken. Een luid applaus valt haar ten deel.

‘Red de natuur’

Tussendoor vindt er een minimodeshow plaats met kleding, gemaakt van gerecyclede materialen. Felix (7), Olivier (9) en Midas (9) laten dit aan zich voorbij gaan. Zij wachten, gewapend met een spandoek met de tekst ‘Red De! Natuur!’, op de klimaatquiz die dadelijk volgt, want hiermee zijn prijzen te verdienen. Tussendoor klinkt uit de geluidsinstallatie de stem van Jan Terlouw die een boodschap voor de aanwezigen heeft. Het gaat om een eerder opgenomen audiofragment.

Felix (7), Olivier (9) en Midas (9) laten zien dat je maar beter jong met protesteren kunt beginnen. Het gaat immers over hun toekomst. (Foto: Henk de Reus)

Af en toe zijn sprekers te horen die de ernst van het klimaatprobleem schetsen. Met de aanstaande verkiezingen in het vooruitzicht een mooi moment om aan te geven vooral op een partij te stemmen die veel op heeft met het klimaat. Een van de deelnemers houdt een bord omhoog met de tekst vooral niet op de VVD te stemmen.

Als het tegen 15.00 uur loopt wordt de marsloop geoefend, waarna aanwezigen een minuut lang op potten en pannen slaan. Het lawaai is oorverdovend. Felix, Olivier en Midas gooien het spandoek neer en gaan helemaal los. Het ‘alarm’ is bedoeld om de politici in Den Haag wakker te schudden. Of het signaal Den Haag heeft bereikt weten we pas na de verkiezingen.