Tweede klasse lonkt na spektakelstuk tegen AMVJ: FC Castricum naar finale

Castricum – Om nooit te vergeten. Met een ongekend spektakelstuk plaatste FC Castricum zich voor de finale van de nacompetitie. In eigen huis werd tweedeklasser AMVJ na verlenging met 4-2 verslagen. Aanstaande zaterdag wacht Wartburgia, dat met 6-0 won van Buitenveldert.

Door PR-commissie FC Castricum

De slijtageslag tegen de Amsterdammers toonde opnieuw aan hoeveel veerkracht de ploeg van Ralph Blom in huis heeft. Zowel in de lengte als in de breedte. Vanwege zijn studie ontbrak Elario Zweet in de spits. Jesse Verbeek nam moeiteloos zijn plaats in. De student economie heeft het vermogen om zijn medespelers beter te laten spelen, maar is ook niet te beroerd om zelf zijn mouwen op te stropen. Joris Peijs volgt, samen met zijn broer Steijn, een opleiding voor ondernemer. Een juiste keuze, gezien zijn vermogen om op een vierkante meter verdedigers dol te draaien. Dat wisten ze nog niet bij AMVJ, dat in de 11e minuut opeens een blauwwitte flits voorbij zag komen. Dat was dus Joris, op weg naar een penalty. Even later haalde Joep Kornblum vanaf elf meter de trekker over en stond FC Castricum met 1-0 voor.

Gelijkmaker

Met Joep Kornblum is de naam genoemd van de meest uitgekookte aanvaller. Soms is hij even onzichtbaar, dan weer staat hij op het juiste moment op de juiste plaats. Naarmate het gevecht tegen AMVJ vorderde, ging Kornblum steeds beter spelen. Dat was hard nodig na de gelijkmaker van AMVJ, dat doelman Lars Beukers niet vrijuit zag gaan bij een houdbaar schot in de hoek. Met een onnavolgbare solo van Joris Peijs kwam FCC opnieuw op voorsprong. Op slag van rust maakte AMVJ alsnog gelijk. Gezien het veldoverwicht zou de thuisploeg in de tweede helft de nekslag toedienen. Zo luidde de algemene opinie. Mentaal en fysiek was AMVJ toch veel sterker? Toch ging het fout voor AMVJ en dat was te danken aan invaller Sebastiaan Weber. Met ‘Webertje’ kreeg FCC vleugels. De nazaat van Jan Weber, eens de schrik van de amateurvelden, kan een bal vasthouden of het juiste tikkie geven, heeft overzicht en kan als geen ander het spel van de tegenstander ontregelen.

Verlenging

Het was geen wonder dat Weber in de verlenging aan de basis stond van de 3-2. Bijna vanaf de achterlijn prikte hij de bal op het hoofd van Menno Buijnsters, die van dichtbij inkopte. Joep Kornblum nam de 4-2 voor zijn rekening en daarmee was de finale bereikt. Waarmee FC Castricum weer op nul begint. Omdat de ploeg tegen AMVJ ver over de grens is gegaan, ligt het gevaar van zelfoverschatting op de loer. Met Zandvoort en AMVJ heeft FC Castricum twee tweedeklassers teruggestuurd naar de derde klasse. Wartburgia speelt in de derde klasse en wil dolgraag promoveren. Zullen ze toch een jaartje voor moeten wachten.

Op de foto:
In de mangel tussen Peijs en Kornbloem. (Foto: Sandy Klaver)