Twee slachtoffers van poging tot phishing

Akersloot – Twee inwoners zijn vorige week het slachtoffer van phishing geworden. Eén van hen had een e-mail gekregen waarin stond dat hij zijn pas moest laten vervangen. Hij klikte op de link in de e-mail en moest vervolgens veel persoonlijke gegevens verstrekken. Daarna ging zijn scherm op rood. Hij belde de bank en toen bleek dat hij slachtoffer was geworden van een poging tot phishing. Onbekend is of er daadwerkelijk geld van de rekening is afgehaald.

De ander had een SMS-bericht ontvangen dat afkomstig leek te zijn van de Belastingdienst. Het bericht bevatte een link en ook de bedrijfsnaam van de betrokkene werd in het bericht genoemd. Mede daarom kreeg de ontvanger de indruk dat het bericht te vertrouwen was. De betrokkene klikte op de link, maar door snelle tussenkomst van de bank kon worden voorkomen dat door criminelen geld van de rekening werd gehaald. Onbekenden bleken daartoe inmiddels drie pogingen te hebben gedaan. (Afbeelding: Mohamed Hassan via Pixabay)

Op de website www.veiligbankieren.nl zijn voorbeelden te vinden van phishing en wordt uitgelegd hoe je dit kunt herkennen en voorkomen. Deze website is een initiatief van de gezamenlijke banken.