Twee keer per week met gids naar het Oer-IJ

Met ingang van april is het mogelijk met een gids mee te gaan het Oer-IJ gebied in. Dat kan elke week; op woensdagmiddag is er een fietstocht en op zondagmiddag een wandeling. Er is ook een arrangement waarbij de buitenexcursie wordt gecombineerd met een museumrondleiding in Huis van Hilde en een lunch in het museumrestaurant.

Het afgelopen jaar zijn de Oer-IJ gidsen opgeleid. Zo’n vijftig mensen uit de regio hebben de cursus met succes gevolgd. Zij kunnen nu veel vertellen over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het groene gebied in de driehoek Alkmaar, Zaanstad, Velsen. Daar stroomde tot aan het begin van de jaartelling het Oer-IJ, een noordelijke zijtak van de Rijn die bij Castricum in zee uitmondde. In het landschap is daar nog veel van terug te zien.

Er is onderweg ook aandacht voor de bijzondere natuurwaarden van het gebied, nergens in Nederland is de natuur zo gevarieerd. Verder staan de gidsen stil bij de sporen van opmerkelijke menselijke activiteiten uit het verleden die hier zijn achtergebleven. Zoals de weidse polders, eeuwenoude dijken en historische verdedigingswerken. Ook het grondgebruik van nu krijgt aandacht.

Naast regulier fietstochten en wandelexcursies is het ook mogelijk een gids te bestellen voor een ‘eigen’ rondleiding met collega’s, vriendengroep of in familieverband. Dat kan in principe op elke gewenste dag. Ook bij de invulling van zo’n maatwerk-arrangement zijn er legio mogelijkheden. De startplaats voor de fietstochten en wandelingen is altijd bij Huis van Hilde, achter het station Castricum. Meer informatie op de website www.oer-ij.eu. Bellen kan ook naar tel.: 023-5143247. De excursies die worden aangeboden staan los van het wandelevenement de Oer-IJ Expeditie op 25 mei. Die dag wordt samen met Le Champion georganiseerd. Wie daar meer over wil weten kijkt op de website oerijexpeditie.nl .