Twee gefusilleerde personen krijgen een gezicht tijdens de herdenking op 4 mei

Foto boven:
Locoburgemeester Roel Beems en wethouder Paul Slettenhaar leggen een krans bij het Monument voor de Gevallenen. Foto: Henk de Reus

Limmen/Akersloot/Castricum – Op het moment dat wethouder Falgun Binnendijk een toespraak hield bij het Vredesymbool in Akersloot deed zijn collega, tevens locoburgemeester Roel Beems hetzelfde bij het Monument voor de Gevallenen in Castricum. De herdenking bij het laatste monument kreeg nog een extra tintje.

Door Henk de Reus

Na inleidende muziek van Emergo houdt locoburgemeester Roel Beems een toespraak waarin hij erop wijst dat overlevenden van de Tweede Wereldoorlog de littekens van de verschrikkingen die zij meemaakten nog steeds met zich meedragen. Voor hen was het géén feest toen de bevrijding op 5 mei 1945 een feit was. Ook hun kinderen en kleinkinderen erven indirect de pijn”, aldus Beems. De hele toespraak kunt u lezen op www.castricum.nl/nieuws/speech-4-mei.

Vera Fetisova houdt een bewogen toespraak. (Foto: Henk de Reus)

Bewogen toespraak

De Russische Vera Fetisova houdt vervolgens een bewogen toespraak over het thema ‘Leven met oorlog ‘. Vera: ,,Ik heb de Tweede Wereldoorlog zelf niet meegemaakt, maar ik kan mij hierbij wél goed een beeld vormen aan de hand van de verhalen van Oekraïense vluchtelingen die wij als Castricummers opvangen. De aanvankelijke verbazing en ontkenning maakt snel plaats voor hulpeloze verwarring en huiveringwekkende angst. Angst voor je eigen leven, het leven van je dierbaren, de angst voor je vrijheid en angst voor de toekomst. Daarna komt felle haat en blinde woede, want sterke pijn kan zelfs de meest aardige, lieve, vreedzame persoon wreed en wraakzuchtig maken.’’ Haar woorden komen binnen. Zelf worstelt ze tijdens de toepspraak met haar emoties. De stilte die valt wordt slechts doorbroken door het gezang van vogels op de achtergrond.

John Heideman belicht twee van de destijds gefusilleerde personen, terwijl scoutingleden achter hem een foto van beiden tonen. (Foto: Henk de Reus)

Gefusilleerden krijgen gezicht

Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus neemt John Heideman, als voorzitter van het 4/5 mei comité, het woord. Hij vertelt over de aanleiding van de fusillade van tien personen op 7 januari 1945 en licht er twee van de gesneuvelde mannen uit: Otto Vrolijk en Stef Middelhof. Hij vertelt over de rol die zij in de Tweede wereldoorlog speelden en hoe zij uiteindelijk zijn opgepakt. Tijdens zijn toespraak houden vier scoutingleden de portretten van beide personen voor het monument omhoog, zodat zij bij het publiek een gezicht krijgen. Het is een bijzonder eerbetoon. De herdenking wordt afgesloten met gedragen muziek van Emergo. Onderwijl leggen mensen uit het publiek bloemen bij het monument. Het is een waardige afsluiting van de herdenking.