TVC werkt mee aan recyclen oude tennisballen

Castricum – Sinds kort heeft TVC zich aangesloten bij de landelijke actie van Renewaball®, waarbij Nederlandse tennisverenigingen oude en gebruikte ballen inzamelen. Van die ballen worden nieuwe tennisballen gemaakt die inmiddels te koop zijn via de webwinkel van genoemd bedrijf.

Door Hans Boot

Paul Schekkerman, voorzitter van Tennisvereniging Castricum, licht toe waar de Renewaball® uit bestaat: ,,Het is een circulaire bal die gemaakt is van oude ballen, maar ook weer geschikt is om te recyclen tot nieuwe tennisballen. Het is een wereldprimeur en een innovatie van Nederlandse bodem. Een belangrijk verschil met de traditionele ballen is dat de gerecyclede bal gemaakt wordt van een biologisch vilt (wol, katoen), waar dus geen polyester of nylon inzit. Je slaat er dus geen microplastics mee het milieu in. Bovendien zit bij gewone ballen onder de viltlaag zwart rubber, dat veel vervuiling oplevert als ze in de verbrandingsoven verdwijnen. Omdat de ballen van Renewaball® van de gewenste kwaliteit zijn, overwegen wij om deze ook als club in te kopen.”

Afval

De tennisclub aan De Bloemen heeft voor de inzameling van oude ballen een speciale container in gebruik. Schekkerman: ,,Die is blauw en staat op de opgang naar het terras. ABN-AMRO sponsort de container en het ophalen van de oude ballen de komende jaren. Deze bank vindt circulariteit maar ook duurzaamheid in de tennissport belangrijk en ondersteunt dat graag. Alleen tennisballen en padelballen, van welk merk dan ook, mogen erin. Verder niets, dus geen blikken, kokers, dozen en al helemaal geen afval. Als je er bijvoorbeeld etenswaren ingooit, dan kan men inhoud niet recyclen!” De voorzitter nodigt iedereen van harte uit om oude tennisballen naar sportpark Berg en Bal te brengen en niet meer via het huisafval weg te doen. Tot slot verwijst hij voor het bestellen van gerecyclede ballen naar www.renewaball.com.

Op de foto:
Voorzitter Paul Schekkerman (links), trainer Roy Boontje en jeugdlid Mare Tressel geven het goede voorbeeld voor de balleninzameling. (Foto: Hans Boot)