Trilogie Sabine van den Berg

De in Castricum opgegroeide Sabine van den Berg schreef een geraffineerde trilogie over macht, verbeelding en verraad. ‘Zien Horen Zwijgen’ wordt op 10 september feestelijk gepresenteerd in de Linnaeus Boekhandel in Amsterdam. de eerste twee delen verschenen in 2000 en 2002, werden lovend ontvangen in de pers en verschijnen nu onder de titels Zien en Horen. Met het huiveringwekkende derde deel Zwijgen complementeert Van den Berg haar magnum opus.

Drie meisjes, drie vaders, drie romans. In een ijzingwekkende, precieze stijl ontleedt Sabine van den Berg de machtsverhoudingen tussen een vader en een dochter. Soms duiken de oom en neef van het meisje op om een dubieuze driehoeksverhouding aan te gaan, waarin het meisje probeert de situatie naar haar hand te zetten door een, gevaarlijk, spel te spelen met loyaliteit. Voortdurend wordt de lezer gedwongen zich af te vragen: wat is echt? En wie controleert nu eigenlijk wie?

Sabine (1969) is als docent Proza verbonden aan de Schrijversvakschool te Groningen. Ze publiceerde eerder de romans De naam van mijn vader, De lachende derde, Wissel en Dingen die niet mogen. In de media over De naam van mijn vader: ‘Van den Berg weet macabere gebeurtenissen invoelbaar te maken’ Vrij Nederland. Over De lachende derde: ‘Verstilde beelden sieren haar naakte en heldere proza, waarin elke grofheid, elke wreedheid pijnlijk precies getoond wordt. Prachtig’ Trouw.