Transitie Castricum: ‘Alle seinen op rood voor toekomstige wereld’

Castricum – In augustus werd opnieuw de noodklok geluid over klimaatverandering met het zogenoemde IPCC-rapport. Vrijdag organiseerde Transitie Castricum een bijeenkomst om met Castricummers te praten over klimaatverandering. ,,Dit rapport is het zoveelste signaal dat alle seinen op rood staan voor onze toekomstige wereld.”

Door Ans Pelzer

Er is al langer geen twijfel meer dat het klimaat is opgewarmd en nog steeds opwarmt door de mens. Enkele van de gevolgen zagen we ook in West-Europa: hevige en langdurige regenval. In het IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change) worden alle onderzoeken van de laatste jaren samengevat. ,, Het is niet nieuw wat erin staat”, weet Maarten Nijman, betrokken bij Transitie Castricum en directeur van Our New Economy. ,,Er zijn veel inspanningen van alle mensen, bedrijven en overheden nodig. Toch kan een duurzame wereld ook leuker en meer ontspannen zijn dan de wereld van vandaag.”

Van gedachten wisselen

Met dertig Castricummers kwam Transitie Castricum vorige week bijeen in het Supreme College. ,,We wilden met elkaar van gedachten wisselen over wat doet het met ons als burger. Het staat met grote letters in alle kranten en het demissionaire kabinet kondigde aan nog eens zes tot zeven miljard euro extra uit te trekken om de uitstoot van CO2 te verminderen. De urgentie is hoog.”

Weinig tijd

Volgens Nijman liepen de emoties af en toe hoog op. ,,We bespraken de inhoud van het rapport maar vooral onze gevoelens van woede, verdriet en hoop. Je merkt dat we dan allemaal vrij snel overstappen naar hoop. In het dagelijks leven merk je hoe moeilijk het is om je een voorstelling te maken van de toekomst als we nu niets doen. Mensen liggen nu eenmaal eerder wakker van dingen die dichtbij gebeuren dan van de omvang van de klimaatverandering en wat dat met ons en onze (klein)kinderen doet. Het verlies op langere termijn blijft moeilijk voorstelbaar. Maar er is niet veel tijd meer. De komende tien jaar zijn cruciaal. En hoe langer we wachten hoe moeilijker en duurder het ombuigen wordt. Dus nu doorpakken is geld besparen.”

‘Geen verloren zaak’

Nijman vervolgt: ,,Het IPCC-rapport stelt ook dat het geen verloren zaak is. Als we de uitstoot snel naar nul brengen beperken we de opwarming enorm. Met de burgerkracht en onze gezamenlijke inspanning kunnen we op een positieve manier heel wat bereiken. Dat gaat niet zonder pijnlijke keuzes. Maar er zijn ook leuke ontwikkelingen, bijvoorbeeld de Zero Waste-winkels in ons dorp. Ook een circulaire economie gaat helpen want het kopen en weggooien van spullen is het nummer een klimaatprobleem. Steeds meer mensen vragen zich gelukkig af waarom we allemaal producten uit China halen? Is dit wel goedkoper als we naar de échte prijzen kijken?”

Zelf bijdragen

Inwoners kunnen hun steentje bijdragen door in de eigen situatie veranderingen door te voeren. ,,In Castricum kunnen we de veerkracht verder ontwikkelen en lokaal ondernemerschap stimuleren opdat we niet alles uit verre landen halen, ook gunstig voor lokaal ondernemerschap. Daar redden we het niet allen mee ook grote inspanningen van overheden en bedrijven zijn noodzakelijk.”

Dinsdag 7 september start de maand van de Duurzame Doorbraak. Kijk voor meer informatie op www.duurzamedinsdag.nl. (Foto: aangeleverd)