Trainer Vitesse ‘22 overleeft corona

Castricum – Het was kantje boord wat het leven betreft van Pim Touber. De 33-jarige assistent-trainer van Vitesse ’22, die komend seizoen hoofdtrainer is, werd besmet met het coronavirus en onderging een zware herstelperiode. Langzamerhand hoopt hij weer de oude te worden.

Er is nog niet heel veel bekend over de manier en tijdstip waarop iemand kan worden besmet met corona en dat geldt ook voor Pim Touber: ,,Rond 10 maart ben ik ziek geworden. Hoe en waar ik COVID-19 heb opgelopen weet ik niet, want ik had tot nu toe een heel druk en sociaal leven. Eerst lag ik een week ziek in bed. Daarna ben ik naar de dokter gegaan en dezelfde dag nog lag ik in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.” Het was al snel duidelijk dat Pim op de intensive care beademd moest worden: “In totaal heb ik acht dagen aan de beademing gelegen. Vanaf dat moment ging het langzaam iets beter met mij, maar het was een lange en zware weg. Overigens ben ik in het RKZ door al het ziekenhuispersoneel erg goed geholpen.”

Omdat het met Pim de goede kant op leek te gaan, mocht hij in Wijk aan Zee revalideren in Heliomare en dat was een primeur: ,,Ik was de eerste patiënt met corona die daar terecht kwam. Om het RKZ te ontlasten werd er een speciale afdeling voor COVID-19 in het revalidatiecentrum ingericht. Daar kreeg ik veel persoonlijke aandacht en oefeningen, wat veel heeft bijgedragen aan mijn snelle ontslag.”

Inspanningstest

Na een ziekbed van 40 dagen kreeg Pim het verlossende bericht dat hij naar huis mocht en kon de vlag uit: ,,Niet alleen ik, maar ook mijn vrouw en onze twee kinderen van vier en één jaar zijn heel blij dat ik weer thuis ben. Iedereen heeft enorm in de stress gezeten, omdat ik er erg slecht aan toe was. Om dan na zo’n lange tijd je familie en vrienden weer met blije koppies te kunnen zien, heeft mij erg goed gedaan.”

Op de vraag hoe het nu met hem gaat, luidt het antwoord: ,,Ik voel mij nu gelukkig goed en het is fijn om thuis verder te revalideren. Elke dag zal ik aan mijn herstel moeten werken en met behulp van onder andere fysiotherapie denk ik zeker weer de oude te worden. Over drie maanden krijg ik een inspanningstest om een volledig beeld te krijgen van mijn belastbaarheid en conditie ten opzichte van de vorige test. Op basis van de uitkomsten hoop ik op vooruitgang en dat ik mijn trainingsprogramma kan uitbreiden.”

Voetbal

Door zijn ziekte werd Pim uiteraard niet geconfronteerd met de maatregelen die het kabinet afkondigde voor bijvoorbeeld thuis werken: ,,Ik ben leerkracht en mentor op een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Mijn gezondheid is nu het belangrijkste en voor ik überhaupt kan denken aan werken, zal ik er eerst cognitief en fysiek voor moeten zorgen dat ik weer volledig fit ben. Mijn werkgever staat hier gelukkig volledig achter en ik krijg alle tijd en ruimte om volledig te kunnen herstellen.” Het voetballeven staat voorlopig nog wel even stil, maar toch durft Pim, die het afgelopen seizoen trainer Thijs Sluijter assisteerde, daar alweer aan te denken: ,,Dat is iets waar ik erg naar uitkijk, want ik krijg er veel energie van. Er komt een mooi jaar aan voor het eerste van Vitesse, dat ik samen met Arjan de Zeeuw ga trainen. Naar mijn idee hebben we een sterke selectie, waarmee we voor het kampioenschap kunnen gaan. Tijdens mijn revalidatie heb ik veel over tactiek nagedacht en wat er nodig is om het maximale resultaat te behalen. Het is fijn om dit uit te werken. Tegelijkertijd werkt dit positief voor mijn cognitieve vooruitgang en zo snijdt het mes dus aan twee kanten. Tot slot wil ik nog laten weten dat ik oprecht hoop dat iedereen gezond blijft in deze onzekere tijd!”. (Tekst: Hans Boot)

Op de foto:
Het eerste fietstochtje van Pim na zijn thuiskomst met dochtertje Noa. (Foto: aangeleverd).