Topstukken uit musea ‘on tour’ in Castricum

Castricum – Door de coronacrisis hebben veel kwetsbare ouderen minder activiteiten en bezoek. Daarom brengt de Museum Plus Bus kunst uit musea naar deze ouderen toe. Een collectie van replica’s van topstukken uit Nederlandse musea gaat ‘on tour’ langs ruim vijftig verzorgingstehuizen in Nederland. Ook in Castricum zullen ze deze zomer te zien zijn. Nieuwe aanwinsten van deze bijzondere rondreizende collectie zijn ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en ‘Titus aan de lezenaar’ van Rembrandt van Rijn.

Hendrikje Crebolder, voorzitter van de Museum Plus Bus; ,,Deze ouderen zijn vaak extra eenzaam geworden door de coronamaatregelen. Daarom komen we graag naar ze toe om ze met deze kunst een hart onder de riem te steken.” Stichting Museum Plus Bus is een samenwerkingsproject van veertien Nederlandse musea. ,,Vóór de pandemie brachten wij voornamelijk groepen ouderen naar musea die daar niet kwamen door hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving of financiële situatie. Door de pandemie hebben we ons concept omgedraaid en brengen we het museum naar de ouderen”, aldus Crebolder.

Zomerexpositie op locatie

In de komende zomermaanden zal de Museum Plus Bus ruim achttien tehuizen bezoeken. Niet alleen in Castricum, maar ook in Heerhugowaard, Obdam, Beverwijk, Hoorn, Zuid-Scharwoude, Heemskerk, Bloemendaal en Haarlem zullen de replica’s van beroemde kunstwerken worden getoond. Dat zijn er steeds vier per locatie. Een museumdocent vertelt de bewoners de bijzondere verhalen achter de werken. De deelnemers ontvangen ook een magazine met aanvullende informatie over de getoonde kunst. Museumdocent Tineke Koldeweij vertelt; ,,We kregen bij de test al meteen hele goede reacties op de Rembrandt. Bijzonder was dat er een dame van 102 jaar aanwezig was. Ze was nog heel fit en nieuwsgierig. Ze genoot van de activiteit. Topstukken on Tour was haar eerste kennismaking met de museumwereld.”

Kosteloos en veilig bezoek

Een bezoek van de Museum Plus Bus is gratis en mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de BankGiro Loterij. Uiteraard wordt rekening gehouden met alle veiligheidsmaatregelen en staat de gezondheid van de bewoners voorop. (Foto: Milagro Elstak)