Toneelplezier bij eenakteravond in De Zwaan

Al enkele jaren spelen Wilma Vonk en Elbert Kooy toneel bij Theatergroep Veeking in IJmuiden. Het zal niemand verbazen dat zij als geboren Uitgeesters ooit begonnen bij het dorpstoneel. Elbert bij Vondel en Wilma bij Genesius. Elbert ,die inmiddels in Assendelft woont: “Zo’n beetje mijn hele familie zat ‘op’ Vondel, ik heb nog oude foto’s van mijn opa en oma maar ook van ooms die hier, toen nog in De Ooievaar, op de planken stonden. Wilma: “Dat geldt voor mij ook maar dan bij Genesius. Mijn mooiste rol was de rol van Elise Doolittle in Pygmalion waarbij gezongen werd.”

Elbert veert bij het woord zingen direct enthousiast op want musicals daar heeft hij duidelijk iets mee. Allebei herinneren zij zich de volle zalen uit hun jeugd want het halve dorp liep uit voor een avondje toneel met bal na. Elbert: “En vergeet de tombola niet hè waar leuke prijzen mee te winnen waren.” Tegenwoordig zal er weinig jeugd zijn die ook maar een flauwe notie heeft van de betekenis van het woord tombola. Wilma: “Wij werden door mijn moeder meegenomen naar het dorpstoneel en vonden het prachtig. Ik denk dat de jeugd van nu amper weet wat theater is, ze doen liever iets anders op zaterdagavond en dat is wel jammer. Toch als je kijkt naar het bezoekersaantal van het Open Podium in de Zwaan en de jonge aanwas bij Vondel dan is dat weer positief.”

De afgelopen twee jaar speelt Veeking in verschillende kleine theaters de eenakter ‘(Ver)-afgoden’ van Jerry Veenendaal. Vier topsterren komen aan de hemelpoort en proberen daar zo goed mogelijk voor de dag te komen, zelfs als dat betekent dat zij hun concurrenten moeten afbranden. Wilma: “Wij hebben dit al vele malen gespeeld tot in België aan toe en het voelt nog steeds goed. We zingen nu soms zelfs met een live band, echt zo gaaf! Het idee ontstond dat het geweldig zou zijn om dit ook in ons eigen Uitgeest te spelen en daarom heb ik Vondel benaderd. Daar werd direct leuk op gereageerd. Vondel heeft een aantal jonge nieuwe leden en die kunnen nu meedoen met een eenakter. Dat zijn kortere stukken die goed te leren zijn.” Naast Vondel vond zij ook theatergroep Eglentier uit Haarlem bereid een bijdrage te leveren.

Alle stukken bij elkaar zorgen voor een avond onvervalst toneelplezier op zaterdag 5 maart in De Zwaan, Middelweg 5, Uitgeest. Aanvang 20.15 uur. Kaarten à 10 euro zijn te reserveren via Tecla Jansen, de reserveerlijn: 06-53513750. (Monique Teeling)