Toespraak burgemeester Toon Mans ter gelegenheid van Bevrijdingsdag

Beste Castricummers,

Vandaag, precies 75 jaar geleden, werd Nederland bevrijd van de bezetter. Precies 75 jaar geleden was de oorlog aan zijn einde gekomen. Mensen konden weer ademhalen na jaren van geweld, honger, vrees en wanhoop. Nederland was opnieuw een vrij land. Vandaag vieren we in heel Nederland, en ook hier in de gemeente Castricum. dat we vrij zijn. We vieren dat we van onze vrijheid kunnen genieten en dat we in vrijheid feest kunnen vieren.

Toch hangt er over deze Bevrijdingsdag 2020 ook een soort grauwsluier. Want het is een hele andere Bevrijdingsdag dan we de afgelopen jaren hebben gevierd. Door de coronacrisis kunnen we niet dichtbij onze naasten komen om samen feest te vieren. Sterker nog, we moeten afstand van elkaar houden. En dat terwijl we elkaar juist op dit soort feestelijke dagen willen vasthouden, willen omhelzen en willen kussen. Het coronavirus schrijft ons echter voor dat we anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Maar ook dat we binnenshuis moeten blijven en dat we onze handen vaak moeten wassen. Ik realiseer me dat het inmiddels als een cliché begint te klinken, maar geloof mij, het is nog steeds noodzakelijk om deze drie voorschriften in acht te nemen. Als we dat zo vaak mogelijk met zijn allen doen en blijven volhouden, dan krijgen we het virus eronder. Daar ben ik van overtuigd.

Maar terug naar het feest. Dit jaar vieren we Bevrijdingsdag dus thuis. Dat klinkt raar: we koesteren onze vrijheid in eigen huis. En het is ook best jammer dat we niet anders kunnen dan thuis blijven. Maar met een beetje creativiteit kunnen we er toch een mooie dag van maken. Kijk maar naar Koningsdag, toen is het ook gelukt om ondanks de coronamaatregelen een mooi landelijk feest te vieren. Ik weet zeker dat dat ook met deze Bevrijdingsdag lukt.

Ik zou het geweldig vinden als we vandaag met zo veel mogelijk inwoners van de gemeente Castricum tegelijk de vlag uit zouden steken. We zitten zelf dan wel binnen, we zitten in hetzelfde schuitje, maar aan de buitenkant kunnen we aan elkaar laten zien dat we allemaal staan voor de zelfde boodschap: wij houden van onze vrijheid en dat vieren we vandaag met elkaar. Want zó hoort vrijheid eruit te zien: solidair met z’n allen, schouder aan schouder, samen zichtbaar voor de gezamenlijke zaak. Zelfs als we binnen zitten.

Deze editie van de 5 mei-herdenking zou een jubileumeditie worden, met als thema 75 jaar Vrijheid. Spijtig genoeg gaat een groot gedeelte van het programma niet door in verband met de coronacrisis. Wat wel doorgaat, zijn de presentaties van de Ambassadeurs van de

Vrijheid. Onder meer Roxanne Hazes, Snelle en Kris Kross Amsterdam laten online en op social media van zich horen. Het Nationaal Comité, de organisator van de landelijke festiviteiten op 4 en 5 mei, hoopt dat heel Nederland zich hier online bij aansluit en via social media laat weten hoe zij stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Een prachtig initiatief en ik hoop dan ook dat u vanuit uw huiskamer in Limmen, Akersloot, Bakkum, De Woude of Castricum meedoet met de Ambassadeurs van de Vrijheid.

Ik hoop dat u vandaag een gezellige en feestelijke dag heeft en dat u ook een moment kunt vinden om stil te staan bij onze vrijheid en wat die voor ons betekent. Laten we vandaag onze vrijheid koesteren, als is het binnenshuis. En vergeet u vooral niet uw vlag uit te steken!