Titel raakt uit zicht voor SV Vredeburg

Limmen – Een druk schaakweekeinde bracht bondsduels voor de schakers van Vredeburg 1, 3 en 4. Ook de zeventiende ronde van de interne competitie stond op het programma.

In de tweede klasse A van de NHSB vecht het vlaggenschip van Vredeburg een spannende strijd uit om het kampioenschap met En Passant 1 uit Den Burg. Om moverende redenen vond het rechtstreekse duel plaats op zaterdagmiddag. Op vrijdagavond hebben de Texelaars immers een vervoersprobleem. Bob Stolp hielp de thuisploeg, onder grote belangstelling van niet-spelende leden, goed op weg. Hij smeerde zijn tegenstander, na een handige combinatie, een lastige dubbelpion aan en schoof vervolgens op techniek naar een punt. Even later stonden de bezoekers echter op voorsprong: Barry Blekemolen zag een veelbelovende aanval stranden en werd geconfronteerd met een dodelijke ‘counter-attack’, terwijl Ed Stolp in een eindspel met een pion minder in zetdwang kwam en de koning moest omleggen.

Bert Hollander had een perspectiefrijke spelling na gedurfde manoeuvres in het middenspel, maar zag zijn tegenstander de remise afdwingen na een grootscheepse ruil van stukken. Ook Luc Janssen noteerde een half punt. In het eindspel kon zijn tegenstander – een speler met een ongekend hoge rating van bijna 2200 punten – via een slimme torenzet het laatste witte pionnetje tegenhouden. Wim van Dijk won een gezonde pion, maar wat hij ook probeerde, zijn tegenstander wist de deur in het slot te houden: remise. Het 2,5-3,5 verlies, betekent dat SV Vredeburg, met nog één ronde te spelen, de titel uit het hoofd kan zetten.

Teams 3 en 4

Vredeburg 3, uitkomend in de vierde klasse D, speelde op donderdag tegen Heerhugowaard 2. Gijs Pouw won op knappe wijze zijn partij, maar omdat Jaap-Jan Min, Adri Beentjes en Arthur Wilbie een nul noteerden, keerden de Limmers huiswaarts met een 3-1-nederlaag. Vredeburg 4 daarentegen zorgde, op vrijdag, in de vierde klasse F, voor een bescheiden stunt door het op papier veel sterkere Kennemer Combinatie 5 met 2,5-1,5 te verrassen. Paul de Ruijter en Ed van Duin wonnen hun partij, terwijl Marcel Wester strijdend ten onder ging. Het vroege halfje van Jan Brantjes was plots dus belangrijk.

Interne competitie

In de interne competitie ging Robin Rommel langs de rand van de afgrond in zijn partij tegen Dean Piepers. Laatstgenoemde won een pion, maar liet zich in het diepe eindspel toch nog strikken door de sterk gepositioneerde dame van Rommel. Harold Ebels boekte in een Spaanse partij een vlotte zege tegen Hans de Goede, die op de twintigste zet een paard naar een verkeerd veld speelde en zo de ellende over zich afriep. Hidde Ebels was net zo vlot klaar met Barry Blekemolen, die zich vergist had in de kracht van de open lijnen die Ebels na een stukoffer creëerde. Na enkele krachtzetten van dame en toren was de zwarte koning de sigaar.

Het duel tussen Nico Pepping en Ferry Haan leek lange tijd op remise uit te lopen, maar Haan wist met een ver opgerukte, actieve koning de basis van de witte stelling toch cruciaal aan te tasten. Tars Wanders won een pion van Cédric Lagarrigue, maar zag tot zijn afgrijzen het gewonnen eindspel toch verloren gaan, omdat Lagarrigue zijn enig overgebleven pion winnend naar de overzijde wist te loodsen. Dit na een situatie van ‘en passant-slaan’, waarmee Wanders niet en de Fransman wel goed wist om te gaan. Komende vrijdag wacht de achttiende ronde van de interne competitie.