Tilly Roorda beleeft trip down memory lane bij opening AH vestiging in Akersloot

Foto boven:
Tilly Roorda toont een foto uit 1955 waarop voormalig café ‘De Goede Verzorging’ te zien is. (Foto: Henk de Reus)

Akersloot – Vorige week opende Albert Heijn een nieuwe vestiging op de plek waar voorheen DEEN supermarkt gehuisvest was. Het herinnert Tilly Roorda aan 15 juli 1965, toen zij als zesjarig meisje de sleutel van supermarkt ‘De Centra’ (de winkel van haar ouders) aan burgemeester De Sonnaville mocht overhandigen.

Door Henk de Reus

Boven het pand aan de Raadhuisweg in Akersloot, waar tot voor kort een DEEN-supermarkt was gevestigd, prijkt sinds vorige week woensdag de naam van de grootste grutter van Nederland. Het is inmiddels de vierde supermarkt die er z’n onderkomen vindt. Centra en Komart vonden er eerder al onderdak.

De Goede Verzorging

Tilly Roorda (62) herinnert zich nog heel goed de situatie vóór 1965 toen het pand nog als café diende. ,,In 1955 kochten mijn ouders café ‘De Goede Verzorging’ en het woonhuis ernaast. Ik kan mij de feestavonden, partijen en dansavonden nog enigszins herinneren. Als klein meisje belandde ik bij bruiloften wel eens op de schouders van een van de gasten. Ook een optreden van Ria Valk en de Matadors staan mij uit die tijd nog bij. Als het tijdens de Leliefeesten te rumoerig in het café werd mocht ik met m’n broertje en zusje bij de buren slapen. Op zolder was een luik waardoor je naar beneden kon kijken. We zaten dan wel eens stiekem te gluren naar de deelnemers van de ouderensoos.”

De openingshandeling op 15 juli 1965. Terwijl burgemeester De Sonnaville (rechts) een kaas doorsnijdt, staat Tilly (met zusje Marjon) naast de echtgenote van de burgemeester met een dienblad klaar om de sleutel te overhandigen. (Foto: aangeleverd)

Omgebouwd

In 1964 werd het café omgebouwd tot supermarkt. Achteraf heeft dit Tilly niet verbaasd. ,,Naast het café had m’n vader ook een melkbedrijf. Het was hollen en vliegen. Laat naar bed en ’s morgens vroeg weer op. Mijn moeder had vroeger altijd in een supermarkt gewerkt, dus voor haar was de ommezwaai niet vreemd. Burgemeester De Sonnaville verrichtte op 15 juli 1965 de openingshandeling door een kaas doormidden te snijden. Als zesjarig meisje mocht ik de sleutel op een dienblad aan de burgemeester overhandigen. De Centra was de eerste zelfbedieningssupermarkt in Akersloot. Zes weken voor de opening kreeg ik het mooiste cadeau van m’n leven toen mijn zusje José werd geboren.”

Tilly koestert warme herinneringen aan de supermarktperiode. ,,Ik vond het wel lastig dat er altijd gewerkt moest worden. Zelf moest ik helpen met vakken vullen, flessen sorteren en groenten schoonmaken want het credo van m’n moeder was ‘Vele handen maken licht werk’. Als er nieuwe producten op de markt kwamen, zoals chips, dan mochten wij deze als eerste proeven. We hadden altijd veel ruimte in en om het huis en we konden heerlijk rotzooien op de grote zolder.”

Rondleiding

Een week voor de opening stond de deur van het pand open. Tilly greep haar kans om te zien wat er nog over was van toen en liet zich door iemand in het pand rondleiden. ,,Het was een moment waarop ik veel flashbacks kreeg. Ineens was ik zo’n vijftig jaar terug in de tijd. Mijn oude slaapkamer was nog helemaal in tact en de stickers uit mijn tienerjaren zaten zelfs nog op de deur. Het dakraam van toen was dichtgemaakt. Mijn broer Wido kwam hierdoor vroeger wel eens het huis binnen als hij te laat van een avondje stappen terug kwam en de deur op slot zat. Heerlijk al die jeugdherinneringen!”