Tien keer Blauwe Vlag en Groene Wimpel voor Jachthaven Uitgeest

Op donderdag 21 april ontvingen Menno en Caroline Klein namens Jachthaven Uitgeest voor het tiende jaar de Blauwe Vlag met Groene Wimpel. Ook burgemeester Wendy Verkleij was aanwezig bij de uitreiking. Tijdens de Open Watersportdag op zondag 24 april wordt de Blauwe Vlag officieel door de burgemeester gehesen.

De Blauwe Vlag is een exclusief eco-label dat in ruim dertig landen aan meer dan 3500 stranden en jachthavens wordt uitgereikt. Dankzij dit label mag Jachthaven Uitgeest zich in hetzelfde rijtje scharen als jachthavens uit andere landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw-Zeeland, Canada en het Caribische gebied. “Daar zitten best prestigieuze jachthavens tussen. We hebben allemaal aangetoond dat – door aan zekere criteria te voldoen – onze jachthavens veilig en schoon zijn,” aldus Caroline en Menno Klein. Tijdens de ceremonie werd het koppel apart opgeroepen om met de volle aandacht bij de tiende uitreiking van de Blauwe Vlag stil te staan.

In Nederland zijn er in totaal dertien jachthavens, die naast de Blauwe Vlag tevens de Groene Wimpel mogen voeren. Dit is een extra award die wordt toegekend aan de jachthavens die, bovenop de internationale criteria voor verduurzaming van de jachthaven, aan aanvullende maatregelen voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van energie- en waterbesparing, duurzaam en lokaal inkopen, gebruik van duurzame bouwmaterialen, afval scheiden en maatschappelijke betrokkenheid. Jachthaven Uitgeest nam de Groene Wimpel dit jaar voor de derde keer in ontvangst. “Binnen ons totaalconcept voor toerisme en recreatie speelt milieubewust ondernemen een prominente rol. Samen met de andere bedrijven op het terrein willen we ook op die manier de aantrekkingskracht van Uitgeest en de watersport voor toeristen en recreanten vergroten.” Burgemeester Wendy Verkleij woonde de ceremonie namens Uitgeest bij. Tijdens de Open Watersportdag, die plaatsvindt op zondag 24 april, hijst de burgemeester de Blauwe Vlag naar de top van de kraan op het terrein van de jachthaven.

Voor toeristen is de Blauwe Vlag een internationaal herkennings- en kwaliteitssymbool voor schone en milieubewuste jachthavens. “We werken er hard aan om de duurzaamheid van de jachthaven voortdurend te verbeteren. We willen hierin zelfs een voorbeeld zijn voor andere jachthavens in Nederland! Ons doel is om Uitgeest op de kaart te zetten voor toeristen en recreanten, daarom hebben we recentelijk de internationale website vernieuwd. Zo weet iedereen zijn weg te vinden naar onze mooie, verantwoorde jachthaven. Dat geldt natuurlijk ook voor Uitgeesters. Iedereen is van harte welkom om de jachthaven en de bijbehorende bedrijven van Watersportcentrum Uitgeest te bezoeken. Er is genoeg te doen op het terrein!”