Thuiszitter: Herman Rijsdijk

Castricum – We zitten allemaal thuis. Hoe doen de inwoners van Castricum dat? Wat zijn de dagelijkse zorgen en welke hoop hebben we voor de toekomst? Dit keer: Herman Rijsdijk (60), directeur van Stichting De Witte Brug. Die stichting voert het beheer over het zwembad. Sinds 1 juni 2020 verricht Herman ook werkzaamheden voor de vereniging ‘Sport en Gemeenten’ in Den Haag als adviseur zwembaden en sportaccommodaties.

,,Thuiszitten? Nee, we hebben de weken dat we niet open mochten steeds goed gebruikt. We zijn allemaal blijven werken en hebben extra onderhoud gepleegd aan het zwembad. Ook hebben we allerlei klussen gedaan waar we gewoonlijk geen tijd voor hebben. Verder hebben we extra cursussen gevolgd. Recent nog een cursus over hoe om te gaan met kinderen met autisme. Al met al heeft deze coronacrisis ons als medewerkers dichter bij elkaar gebracht (figuurlijk natuurlijk) en we hadden al een leuke staf.”

Het gaat dus goed met de motivatie en energie van de medewerkers. Hoe staat het ervoor met de financiën?

,, Daar hoef ik geen doekjes om te winden; we draaien nu met verlies. We hebben subsidie aangevraagd met de hele branche om de zwembaden overeind te houden. We hebben altijd een evenwichtig financieel beleid gevoerd, dus we kunnen het wel even uitzingen. Maar zoals voor veel sectoren geldt, kan dat niet eindeloos.”

Zwemmen gaat, als het mag, wel door maar dan ‘anders’?

,, We zijn meer zwemles gaan geven in de tijden dat we wel open mogen. Dat vind ik sociaal en maatschappelijk van belang. Verder zijn er – en dat zal voorlopig ook nog wel blijven – allerlei coronaregels in en rondom het zwembad. Kinderen die voor zwemles komen worden door onze medewerkers naar binnen begeleid. Ze hebben de zwemkleren al aan onder hun gewone kleren en een tasje met droge kleren bij zich. De douches mogen niet gebruikt worden omdat de anderhalve meter tijdens het douchen niet gegarandeerd kan worden. Na de les begeleiden onze medewerkers de kinderen weer naar buiten alwaar de ouders staan te wachten. Ouders kunnen dus niet mee naar binnen om naar het zwemmen te kijken.”

Op weg naar een nieuw zwembad

Herman is al jaren bezig met het ontwikkelen van plannen om tot een nieuw zwembad te komen. Ook de gemeenteraad spreekt in haar raadsprogramma over een nieuw zwembad. ,,Dat doe ik niet alleen, maar samen met een groep actieve inwoners. We zijn wel met zo’n dertig mensen. Onlangs hebben we een presentatie gehouden voor de gemeente en de nieuwe projectleider die is aangesteld voor het project. Dit is het project Noord-End waarin een zwembad is opgenomen. Onze groep heeft daarnaast allerlei plannen ontwikkeld om dit project uit te voeren in samenhang met andere sociaal maatschappelijke voorzieningen.

Het belangrijkste nu is dat we in samenwerking met de gemeente kunnen komen tot een weloverwogen plan. Het mooie is dat we met een clubje betrokken inwoners al over heel veel aspecten nagedacht hebben. Draagvlak creëren en de betrokkenheid van inwoners is denk ik een van de belangrijkste voorwaarden om het project de doen slagen. Daartoe hebben we al wat stappen gezet. Met de korfbal- en voetbalvereniging hebben we al gesproken. Zij zijn enthousiast over onze plannen. Juist in de nieuwe omgevingswet is het belangrijk dat dat participatie van inwoners een groot goed is. Daar zijn wij al ver mee. Voor mij is en blijft het allerbelangrijkste dat er voor de inwoners een goede accommodatie komt waar iedereen optimaal gebruik van kan maken.”

Corona in privéleven?

,,Normaal ga ik graag naar de kroeg en uit eten. Dat zit er nu allemaal niet in. Ik ben toch nog wel veel weg voor mijn werk en mijn vriendin werkt thuis. In onze omgeving is niemand getroffen door het virus. Mijn oproep aan iedereen is: ga bewegen en blijf bewegen. Dat voorkomt een heleboel fysieke ongemakken. Het afgelopen jaar ben ik zelf ook hard gaan trainen en flink afgevallen. Ik kan het iedereen aanraden!”