Theo Versteegen en Marleen Heeman willen door als klimaatburgemeesters

Castricum – De aanmelding voor de volgende ronde van de klimaatburgemeesters is geopend. Iedereen die dat wil, kan zich voor deze functie aanmelden. Momenteel zijn in de gemeente Castricum twee klimaatburgemeesters actief, te weten Theo Versteegen en Marleen Heeman. Ook zijn er twee jeugdklimaatburgemeesters. Versteegen en Heeman hebben laten weten dat zij in elk geval opnieuw beschikbaar zijn. Ze roepen ook andere regiogenoten op om klimaatburgemeester te worden.

Een klimaatburgemeester is een vrijwilliger die zich in zijn eigen omgeving inzet voor een beter klimaat. Klimaatburgemeesters zijn voorbeelden voor hun collega’s, buren of de vereniging. Met activiteiten en initiatieven brengen ze anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (NKW), die dit jaar plaatsvindt van 11 tot en met 17 november. De organisatie van de NKW ondersteunt klimaatburgemeesters met trainingen, faciliteert verbindingen met andere klimaatburgemeesters en helpt met media-aandacht. ,,We streven ernaar om een ‘klimaatburgemeesterscollege’ te gaan vormen, zodat we op een toenemend aantal terreinen activiteiten (mede) kunnen ontwikkelen. Er is veel te doen! De klimaatcrisis is nu…!’’, aldus Versteegen en Heeman.

Klimaatstichting HIER

De Nationale Klimaatweek groeide de afgelopen jaren sterk. Dit jaar organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de week samen met Klimaatstichting HIER. Deze organisatie helpt mensen thuis en in de buurt met energie besparen. HIER ondersteunt daarnaast duurzame initiatieven met informatie, inspiratie en sparringpartners. Voor gemeenten, bedrijven en professionals deelt HIER concrete communicatietools en goede voorbeelden van anderen. Het ministerie van EZK had altijd al de ambitie om de NKW te laten evolueren tot een beweging gedragen door de samenleving en om deze verantwoordelijkheid over te dragen aan partijen die midden in de maatschappij staan. Dit jaar wordt de NKW nog door beide partijen samen georganiseerd, maar het is de ambitie van Klimaatstichting HIER om dat volgend jaar volledig zelfstandig te doen.

Verlenging aanvragen

Versteegen en Heeman zullen, evenals Marijke Twisk (klimaatburgemeester in Uitgeest), verlenging van de ambtstermijn gaan aanvragen bij EZK en HIER. De ambtstermijn loopt steeds vanaf de NKW tot aan de volgende editie, dus van november naar november. In Heemskerk en Beverwijk zijn nog geen klimaatburgemeesters actief. Men hoopt ook voor die gemeenten aanmeldingen binnen te krijgen. (Archieffoto’s: aangeleverd)