Theo de Groot bereikt magische leeftijd van 100 jaar

Castricum – In het jaar dat Theo de Groot als enig kind het levenslicht ziet wordt de Georgische Socialistische Sovjetrepubliek uitgeroepen. De Japanse kroonprins Hirohito bezoekt Nederland. De Volkskrant verschijnt als dagblad en in Duitsland wordt de stateloze Adolf Hitler gekozen tot leider van de Nationaal Socialistische Partij.

Door Henk de Reus

We schrijven het jaar 1921. Theo de Groot wordt op 1 januari van dat jaar in Amsterdam geboren. De redactie zocht hem op. De 100-jarige Theo woont nog steeds zelfstandig met zijn vrouw Lies (90) in hun woning aan de Breedeweg. Ze betrokken deze vijftig jaar geleden. Als de verslaggever binnenkomt zit Theo al klaar in z’n stoel met een houding van ‘Kom maar op met je vragen’. Zowel Theo als Lies ogen vitaal en veel jonger dan hun werkelijke leeftijd. Ze zijn inmiddels bijna 67 jaar getrouwd. Theo geeft nog geen garanties voor een feestje over drie jaar. Gevraagd naar zijn gezondheid zegt hij: ,,Ik lees nog zonder bril, hoor nog goed en heb m’n eigen tanden nog”. Als de verslaggever vraagt of het lopen nog lukt staat hij op om het te demonstreren en loopt van voor naar achter en weer terug door de kamer. Bewijs geleverd. Lies merkt op dat Theo langzamerhand wel een beetje in elkaar gaat lopen. Tja, dat kun je gemakkelijk zeggen als je zelf nog maar negentig bent.

Rollator

Het echtpaar heeft eens in de veertien dagen hulp. Voor de rest doen zij nog alles zelf in huis. Alleen betrekken zij het eten van een cateraar. Vanwege corona doen dochter Babette en schoonzoon Bert de boodschappen. Normaal gesproken doen Theo en Lies dit zelf. Theo: ,,Sinds kort nemen we een rollator mee. Ik red het wel zonder, maar het netje aan zo’n ding is wel handig omdat je hierin je boodschappen kwijt kunt.”

Genen

Theo vertelt over het nest waaruit hij komt. ,,M’n grootvader werd 91 en m’n grootmoeder 96. M’n moeder hield het op haar 90ste voor gezien.. De genen heb ik kennelijk van ze meegekregen. Verder heb ik nooit gerookt of alcohol gedronken en ik eet gezond. Ook heb ik altijd veel gewandeld en zit ik nog dagelijks op de hometrainer. Ik ben, op een enkele verkoudheid na, nooit ziek geweest.”

Theo en Lies hebben twee kinderen. Zoon Udo (61) en dochter Babette (64). Inmiddels is de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen en 1 achterkleinkind (Nina). Lies toont trots een foto van kleine Nina op haar smartphone.

Na het volgen van de hbs werkte Theo 40 jaar bij de afdeling Onderwijs van de gemeente Amsterdam in de functie van Hoofd Bouw, Onderwijs en Materialen. Op 61 jarige leeftijd ging hij met pensioen. ,,Ik doe dus al 39 jaar niks”, grapt Theo. Terwijl hij dit vertelt komen dochter Babette en schoonzoon Bert binnen. De laatste heeft de woorden van z’n schoonvader opgevangen en zegt lachend dat deze al veel te lang uit de pensioenruif eet. Hier zit wat in. Als het ABP aan de vereiste dekkingsgraad wil toekomen moet het niet te veel van dit soort klanten hebben.

Na zijn pensioen reisde Theo met zijn vrouw de hele wereld over. De mooiste herinnering heeft hij aan Sulawesi, een van de grotere eilanden van Indonesië. ,,Het is daar een waar paradijs”, zegt Theo.

Anekdote

Bert haalt een anekdote aan waaruit blijkt dat het geheugen van z’n schoonvader nog helemaal in tact is. ,,Geld pinnen doet hij nog zelf. Toen het apparaat na twee pogingen nog geen geld spuugde is hij naar binnen gegaan. De medewerkster achter de balie zei dat dit wel eens gebeurt met nieuwe biljetten omdat deze dan vast blijven zitten. Ze ging kijken en kon het bevestigen. Ze gaf m’n schoonvader het geld dat hij had willen opnemen, waarop hij vroeg of ze wel even wilde checken of er misschien niet twee keer was afgeschreven.” Als Bert wil weten wanneer Ajax moet spelen raadpleegt hij zijn schoonvader. ,,Het is niet te geloven maar hij kent elke week het schema van de eredivisie op vrijdag, zaterdag en zondag.”

Voetbal

De eeuweling lijkt zich dus te interesseren voor voetbal. In de tijd dat Theo nog in Amsterdam woonde was hij scheidsrechter bij het amateurvoetbal. Hij noemt zo zes namen van de huidige selectie van het Nederlands elftal op en weet te vertellen wie de huidige en de vorige trainer was. Ook kan hij precies zeggen waaruit de opstelling van het Nederlands elftal bestond dat in 1947 tegen Frankrijk speelde. ,,Theo Timmermans maakte toen drie doelpunten en Faas Wilkes één”, zegt Theo. Hij kijkt altijd graag naar Fox sport. Als er niets aan is op televisie kijkt hij met Lies naar films op Ziggo of naar een Netflixserie. Het houdt ze scherp. Theo: ,,Om m’n geheugen te trainen oefen ik regelmatig wiskundige stellingen. Ik kan ik het bewijs van de stelling van Pythagoras zo oplepelen als ik even nadenk.” Het klinkt haast onvoorstelbaar.

Foto

Aan het eind van het interview is het tijd voor het fotomomentje. Theo neemt plaats op de bank. Hij zit nauwelijks of Lies draagt hem op de lippen niet zo aan te spannen, niet te indringend te kijken en een beetje te lachen. Daar waar mannen doorgaans al niet in staat zijn om twee dingen tegelijk te doen lukt het Theo warempel ook nog. Foto geslaagd. Lies vraagt of de verslaggever de foto wil mailen en wijst naar de laptop op tafel.

Tot slot wil de verslaggever graag even testen of de kennis van Theo zich alleen tot het voetbal beperkt. Theo stemt toe met het stellen van wat vragen. Vraag 1 (derde categorie): ,,Hoe heet onze minister president? Antwoord: ,,Mark Rutte”. Vraag 2: ,,Wat is de naam van de minister van Volksgezondheid?” ,,Hugo de Jonge”. Vraag 3 (tweede categorie):,,Wie volgde hij op?” (zonder na te denken) ,,Bruno Bruins.” Tenslotte een vraag van de eerste categorie: ,,Hoe heet de lijsttrekker van D66?” Antwoord: ,,Zij van Kaag, eh.. Sigrid Kaag.” We stoppen het gesprek. Met deze man is geen lol te beleven. Om jaloers op te zijn.