Theo Al speelt meedogenloze mataanval

Limmen – Op vrijdag 23 februari speelden de schakers van SV Vredeburg de negentiende ronde van de interne competitie. Met nog minder dan tien ronden te gaan, krijgt de ranglijst steeds meer vorm.

Koploper Luc Janssen trof Cédric Lagarrigue aan de overzijde van het bord. Op zijn gebruikelijke wijze bouwde Janssen langzaam maar zeker aan een voordelige stelling, om in het eindspel – op techniek – de buit binnen te halen. Twee andere podiumklanten, Bob Stolp en Bert Hollander, speelden remise. Toen Stolp met een loper de zwarte a-pion binnen hengelde, zag het daar overigens niet naar uit. Maar op de een of andere manier wist Hollander de deur toch gesloten te houden. Het leek alsof Marlies Sturk best een aardige aanval had in haar partij tegen Theo Al. Met een dame viel zij een zwarte toren op de onderste rij aan. Maar met een meedogenloze mataanval, liet Al zien alles onder controle te hebben gehad. Met een ‘big smile’ en met het punt op zak demonstreerde hij de omstanders hoe zijn dame en loper optimaal samenwerkten.

Hans de Goede zorgde voor een flinke verrassing door de sterke Barry Blekemolen pootje te lichten in een fraaie aanvalspartij. Thijs Min en Marcel Wester waren allebei blij met een half punt. Min omdat hij onderweg langs de rand van de afgrond ging toen Wester een mooie aanval niet bekroonde met mat en Wester omdat hij in de slotstelling toch wel iets minder stond. Andermaal wist de jonge Dean Piepers een zege te boeken op een meer gelouterde tegenstander. Na Ed Stolp in de achttiende ronde, was het nu Harold Ebels die te maken kreeg met Piepers’ dadendrang. De gang van zaken was identiek: in een lange partij, waarin hij lang de mindere stelling had, was Piepers er als de kippen bij om in het diepe eindspel een pionnetje naar de overzijde te loodsen.

Tars Wanders overrompelde Pieter Klein: in een Italiaanse opening won hij een pion en dwong de zwarte koning naar het midden van het bord. Hoewel Klein nog wel gevaarlijk tegenspel bood, was de zwakke positie van de zwarte koning doorslaggevend. Aart van den Brink vreesde dat hij tegen de ruim vijftig jaar jongere Bas van Vliet in een lange partij in het eindspel fouten zou maken. Maar zo ver kwam het niet. Van den Brink won in het middenspel een loper en schoof soepel naar de zege. Komende vrijdag wachten er bondsduels voor Vredeburg 3 en 4 tegen respectievelijk Castricum 4 en ZSC Het Witte Paard 5. De overige schakers spelen dan de twintigste ronde van de interne competitie. (Foto: Pixabay)