Themadag ‘Neem je hond mee naar het werk’

Castricum – Vrijdag was een bijzondere dag voor Jack Russell ‘Freek’. Hij mocht met bazinnetje Marleen Engel mee naar haar kantoor van Wijkbeheer bij Schulpstet. Het toeval wilde dat er op kantoor wat te vieren was en dat Freek met z’n neus in de boter viel. 

Het was vrijdag ‘Neem je hond mee naar het werk’-dag, een jaarlijks, internationaal festijn dat uit Amerika is komen overwaaien. De bedoeling erachter is aandacht te vragen voor dierenwelzijn. Er wachten nog veel viervoeters in een asiel op een baasje dat ze adopteert.

Effect

Door een hond mee te nemen naar kantoor zien collega’s hoe fijn het kan zijn om een maatje te hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat een kantoorhond afleiding biedt, stress vermindert, er beter wordt samengewerkt en collega’s vriendelijker zijn. Het moet natuurlijk wel een rustig en sociaal vaardig dier zijn, die het verschil weet tussen een collega en een inbreker.

Ervaringen

Marleen neemt Freek regelmatig mee naar het werk. Freek slaagde met vlag en wimpel voor de cursus ‘Hoe ga je om met ambtenaren’, een cursus die ook voor niet-viervoeters handig kan zijn. Maar hoe zijn de ervaringen van het koppel Freek/Marleen? 

Marleen: ,,Freek slaapt voornamelijk op kantoor. Hij is een rustgevende factor, zeker als het druk is op het werk. Hij laat zich graag aaien. Als collega’s ’s morgens binnenkomen en ik al op kantoor ben, hoor je eerst ‘Heee, Freekie!’ en pas daarna ‘O ja… hoi Marleen’. Met z’n rustige karakter weet hij iedereen in te palmen en hij gaat uitgebreid liggen om geaaid te worden. Het is zo mooi om te zien dat hij bij al die stoere mannen vertedering weet te brengen.” Freek heeft geen tijd om zijn ervaringen te delen. Zijn mand is midden op de koffietafel gezet, want hij hoort er ook bij als er iets te vieren valt. Van de meeste collega’s krijgt hij een stukje cake, meer dan in medische hondentermen verantwoord is. Maar ja, het is dan ook een bijzondere ‘collega’. (Tekst en foto: Henk de Reus)