Thema Kinderboekenweek inspireert de basisscholen

Castricum – Het thema van de Kinderboekenweek 2020 is ‘En toen’ en richt zich op geschiedenis. Dit thema inspireerde de leerkrachten van de basisscholen in Castricum tot creatieve activiteiten. Zo werd voor de leerlingen van De Kustlijn een bijzonder toneelstuk opgevoerd en stonden de leerlingen van basisschool Visser ’t Hooft dankzij een tijdmachine oog in oog met figuren uit de geschiedenis.

Het bekende verhaal over Platvoetje onderging vorige week een metamorfose. De kleuterjuffen van basisschool De Kustlijn pasten het aan naar Ridder Platvoetje. De leerlingen van de onderbouw kregen een heel grappig opgevoerd toneelstuk te zien. Ze zagen hoe Ridder Platvoetje problemen kreeg met toveren, waardoor zijn voeten groter werden en zijn schoenen saaier. Gelukkig was daar het meisje Nikkie, dat zijn schoenen schilderde in prachtige kleuren. Met veel gelach en aanmoedigingen van het publiek kwam alles weer goed. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er in alle groepen op De Kustlijn extra voorgelezen uit de mooie nieuwe kinderboeken. Ook zijn er leuke lessen in het thema ‘En toen…’. Hieruit blijkt duidelijk dat het leesonderwijs op De Kustlijn erg belangrijk is.

Ook het team van basisschool Visser ’t Hooft bedacht een ludieke activiteit om de Kinderboekenweek 2020 mee te openen. Dat gebeurde vorige week dinsdag met een heuse teletijdmachine. Hieruit kwamen één voor één historische figuren tevoorschijn. De leerlingen zagen een dinosaurus, Cleopatra en haar man, echte jonkvrouwen, een mummie, een troubadour, een ridder en nog veel meer. Ondertussen vertelden de leerkrachten leuke weetjes over deze figuren. Onder luid applaus werden de historische figuren ontvangen en bewonderd. Na hun vermoeiende tijdreis en een fotosessie namen ze weer afscheid. De Kinderboekenweek 2020 duurt nog de rest van deze week. (Foto’s aangeleverd)