Theater op het Jac.P. Thijsse College

Sinds drie jaar is er op het Jac.P. Thijsse College in de bovenbouw van het vwo en havo een theaterklas. Tijdens de lessen wordt behalve aan spel ook aandacht besteed aan alle andere facetten van het theatervak. Uiteindelijk moeten leerlingen in staat zijn zelfstandig een productie op de planken te brengen. Vorig jaar heeft de eerste lichting 6vwo het vak afgesloten met een prachtige zelfgemaakte productie ‘Geen probleem’. Dit jaar sluiten zowel de theaterklas 5havo als die van 6vwo het vak af met eigen stuk. Leerlingen hebben zelf het script geschreven, decors en kleding gemaakt, muziek geschreven en opgenomen, gefilmd, zich bezig gehouden met de productie en met de techniek. En natuurlijk spelen zij het ook zelf. Voor de leerlingen is het tevens hun profielwerkstuk.

De theaterklas 5havo speelt: ‘De laatste regenboog’, een stuk waarin vijf jongeren hun grootste ballast tonen.Alles speelt zich af in een oude loods, waar de vijf opgesloten zitten. De jongeren hebben geen idee waarom zij hierheen zijn gebracht. In deze bizarre, kwetsbare situatie ontstaan gesprekken waarin zij er achter komen dat goed omgaan met emoties veel kan oplossen. Terwijl zij hun ballast aan elkaar tonen proberen zij ook nog eens te ontsnappen. Maar dat lijkt nog niet zo eenvoudig. De theaterklas 6vwo speelt een komische, psychologische thriller getiteld: ‘Iemand nog taart?’. De voorstelling speelt zich af in het begin van de jaren 60. De naoorlogse wetenschap ontwikkelt zich snel, allerlei nieuwe technologieën komen de Nederlandse huiskamers binnen. Ook in de medische wetenschap wordt gewerkt aan baanbrekende remedies voor allerlei (psychische) ziekten. In zomaar een huis, in zomaar een stad wonen vier zorgvuldig geselecteerde mensen. De bewoners hebben alle vier een psychische stoornis. Een vijfde bewoonster die normaal lijkt. Dat moet haast wel mis gaan..

En dan is er nog die buurvrouw die iedere dag opnieuw taart komt brengen. Waarom? Zal het stuk antwoord geven op alle vragen? Op maandag 1 februari en dinsdag 2 februari spelen beide klassen hun productie. De avond begint met het stuk van 5havo ‘De laatste regenboog’, waarna 6vwo ‘Iemand nog taart?’ speelt. De voorstellingen beginnen om 19.30 in de aula van het Jac.P. Thijsse College.

Kaarten à €7,50 zijn te koop bij de receptie van het Jac.P. Thijsse College.