Ter nagedachtenis aan mevrouw Trijntje Sluis

Welbekend , geboren en getogen in Uitgeest. Na een welbesteed leven is Trijntje Sluis overleden op haar 95e verjaardag in de eerste week van maart. Graag wil ik iets vertellen over haar leven. Het is zo’n 45 jaar geleden dat ik haar leerde  kennen en zij foto’s maakte van mijn twee zoons. Dat heeft zij ook gedaan van zeker 1000 andere kinderen in het dorp. Er  prijken veel foto’s van haar in de albums van de moeders in Uitgeest. Het was een geweldig lief mens, die leefde zoals je hoorde te leven. Kinderen uit de hele buurt bij haar aan tafel, knutselen, tekenen, eieren schilderen voor de paas. De tafel zat vol. Ook de ouders wist ze te vinden met appelflappen en tulbanden.  Soms nog warm werden ze rond gedeeld in de buurt. 

Toen ik zelf kleinkinderen had,  zocht ik haar weer eens op. Ze was altijd zo blij en dankbaar als je kwam. Uiteraard weer met zelfgebakken koek en soms perste ze sinaasappels voor me uit. Dat was goed voor me. 

Nu het laatste half jaar niet meer zo goed ging, kon ze voor een ander niets meer doen. Maar je kon haar een groot plezier doen met een spelletje rummicub. ‘Goed voor mijn koppie’ zei ze, ‘dan blijf ik een beetje bij’. Het mooie was dat de buurt nu voor haar ging zorgen. Ze werd verwend en niet vergeten. De was gedaan, gekookt, gestreken, haar tuintje verzorgd. Een en al liefde voor elkaar. Was het overal maar zo…..

Het was een lief en warm mens. Zij die zo om mensen geeft, heeft zeker niet voor niets geleefd.

 

Nel Twisk, 

Uitgeest