Tentoonstelling ‘De burgemeesters van Limmen’

Limmen – Op 1 januari 2022 is het precies twintig jaar geleden dat de vroegere gemeente Limmen ophield te bestaan. Vanaf deze datum valt zij onder de gemeente Castricum. Stichting Oud Limmen bedacht dat dit een geschikt moment is om een tentoonstelling te organiseren waarbij de bekendste Limmense burgemeesters onder de aandacht worden gebracht.

Door Henk de Reus

Initiator van deze tentoonstelling is Yvonne Donker. Zij is als bestuurslid aan Stichting Oud Limmen verbonden. Yvonne heeft de tentoonstelling ingericht. Bij afwezigheid van Yvonne vertelt Menno Haga hoe men tot het idee van een tentoonstelling is gekomen. ,,We hebben ons beperkt tot de vaste burgemeesters die vanaf 1822 tot 2002 door de Kroon zijn benoemd. Jhr. Mr. G.C. Fontein Verschuir (1852-1854), De heer P.L Wentholt (1854-1883) en mr. H.F. de Wildt (1883-1896) waren tevens burgemeester van Heiloo.

De eerste burgemeester was Jacob Weldijk (1822-1834), de laatste burgemeester was E.J.Th. M. Huisman (1990-2000). De waarnemend burgemeesters, zoals Nico Schoof en burgemeester van Henk van ’t Kaar zijn niet in de tentoonstelling meegenomen. Alles wat uit de burgemeestersperiode aan materiaal bewaard is gebleven staat hier uitgesteld, zoals foto’s van de burgemeesters, hun ambtswoning en het galakostuum met steek dat zij bij officiële gelegenheden droegen. De langstzittende burgemeester J.J. Nieuwenhuijsen (1912-1950) draagt dit op een foto in het jaar dat hij werd aangesteld. Het originele kostuum met ambtsketen en steek hangt in een van de vitrinekasten.”

Ook maken verschillende documenten deel uit van de tentoonstelling, zoals ‘Het regelement op het bestuur ten Platten Lande van 1825’ en een dagboek van veldwachter Krom, waarin deze vanaf 1921 de dagelijkse beslommeringen in het dorp Limmen beschreef.

Burgemeester J.J. Nieuwenhuijsen kort na zijn aanstelling in 1912 in galakostuum en met ambtsketen. (Foto: Stichting Oud Limmen)

Statuur

De statuur van het ambt veranderde in de loop van de tijd. Daar waar bestuurders tegenwoordig weleens via social media worden bedreigd stonden burgervaders vroeger op een voetstuk. Ton Stuifbergen herinnert zich nog goed dat hij zestien jaar was en in het weekend in de bakkerij van zijn oom (Henk van der Eem) in de Limmerbuurt werkte. Burgemeester Bosma zwaaide in die tijd nog de scepter.

,,Mijn oma Grietje van der Eem en m’n tante Frieda van der Eem Wulp hielpen in het weekend in de winkel. In de grote woonkeuken werden de bestellingen klaargezet. Als de echtgenote van burgemeester Bosma in de winkel kwam ging het vieze schort even af en snelden beiden met opgestoken vaan op mevrouw Bosma af alsof het de koningin zelf was. In tegenstelling tot de andere bezoekers van de winkel werd ze met alle egards behandeld. Het leek wel alsof ze een kaartje van bekwaamheid wilden afgeven dat het brood of de koek toch vooral goed was. Gek eigenlijk, want de bestelling was vaak niet zo groot. Als een groot gezin langs kwam viel er veel meer te verdienen.”

Bezoektijden

Op 2 november bezoekt het college de tentoonstelling. Daarna is deze tot nader orde elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur en van 19.00 uur tot 21.00 uur voor het publiek geopend in De Oude School, Schoolweg 3 in Limmen.

Foto boven:
Overzichtsfoto van de tentoonstelling ‘De burgemeesters van Limmen’ met authentiek materiaal, zoals het gala-uniform dat bij deftige gelegenheden werd gedragen. (Foto: Henk de Reus)