Tentoonstelling ‘Bij de Beesten af’: over vintage superhelden en typografiek

Castricum – Harm Noordhoorn en Marieke de Vree exposeren zaterdag 2 april in tassenatelier POOKPOOK en SOPIT aan de Anna Paulownastraat. De kunstenaars hebben een gezamenlijk thema: het tentoongestelde werk draait om beesten.

Door Ans Pelzer

Marieke maakte een serie handtassen ‘Ouwe koeien’ en gaat over vintage superhelden, jarige koeien (o.a. La vache qui rit bestaat honderd jaar) en dierenkarakters (o.a. angsthaas, ijskonijn) van leer, huid en vacht. Deze laatste zijn geïnspireerd en passend bij de grafiekserie ‘Stoeipoes & andere karakters’ van Harm Noordhoorn. Marieke: ,,De tas als gebruiksvoorwerp of modeaccessoire heeft niet zozeer mijn belangstelling, maar de handtas als trofee of als verbeelding van vrolijkheid met een handvat des te meer.’’

Eerbetoon aan Howard Krol

‘Stoeipoes en andere karakters’ is een kunstproject waar grafische kunst en dichtkunst samenkomen. Harm noemt zijn werk ’typografiek’: een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van ambachtelijke druktechnieken). De kunstwerken verbeelden welbekende menstypen als Stoeipoes, Kroegtijger, Sloddervos en Feestvarken met oneliners en gedichten van Arthur Lava (Howard Krol). Harm: ,,Met mijn veel te vroeg overleden soulmate Howard ben ik begonnen met deze serie. We hebben het niet helemaal af kunnen maken. De tentoonstelling is ook een eerbetoon aan Howard.’’

Ateliers

Harm: ,,Ons kunstproject zou tijdens de kunstfietsroute Castricum 2021 in première gaan.’’ Harm heeft het project in de geest én met het werk van Krol afgerond. Marieke en Harm wonen allebei in Castricum en kennen elkaar uit de tijd dat Harm drukkerij Tipos runde. Op de locatie van de drukkerij zijn al enige tijd twee ateliers gevestigd. Marieke was eerdere voltijd beeldend docent aan het Bonhoeffercollege.

Zaterdag 2 april om 15.00 wordt deze tentoonstelling geopend bij tassenatelier POOKPOOK en grafisch atelier SOPIT aan de Anna Paulownastraat 22 en 30 in Castricum. (Foto: Ans Pelzer)