Tennis: Bakkum 1 naar Hoofdklasse na bloedstollende strijd

Bakkum – Op 4 juni moest het voor Tennisclub Bakkum gaan gebeuren in het verre noorden (Groningen) tegen TAM. Net als Bakkum 1 stond ook TAM 1 op scherp, beide clubs maakten namelijk kans op de kampioenstitel. Tweehonderd toeschouwers van de thuispartij tegenover vijf meegereisde supporters van Bakkum creëerden met elkaar de juiste sfeer die bij een dag als deze hoort. Bakkum 1, vertegenwoordigd door Jinte de Boer, Safien Boulonois, Gaby Beelen (geblesseerd), Marnix Blom en Ruud Vis, startte onder leiding van coach Geert Koeman, om 10.30 uur aan een wedstrijddag die ze nooit zullen vergeten. Een dag met een bijzonder spannende finale, die uiteindelijk in het voordeel van TC Bakkum werd beslecht.

Zoals altijd mochten de dames het spits afbijten en waar Jinte als een speer door haar eerste set ging, moest Safien nog op dreef komen. Beide dames maakten het spannend en daardoor moest het beslist worden in de derde set. Na meer dan drie uur op de baan en maar liefst 0-40 wegwerken op 5-6 in de derde set, pakte Safien toch het eerste punt met winst in de tiebreak. Nog geen vijftien minuten later kon ook Jinte met een grote lach de baan verlaten met haar winst van 6-4 in de derde set. Met 2-0 voor Bakkum gingen de heren van start. Marnix speelde goed, echter was de tegenstander toch beter gewend aan de smashcourtbanen, hetgeen tot een punt voor TAM leidde; 1-2.

Voorsprong vergroot

Nu waren alle pijlen gezet op de single van Ruud. Hij kwam slecht uit de startblokken en kwam vrij vlot achter met 0-3. De eerste set kwam hij er steeds beter in, maar het was niet voldoende om de set te kantelen. Maar hard blijven werken en een stijgende lijn in zijn forehand werd beloond met het behalen van de tweede set. Het publiek werd langzaamaan steeds luidruchtiger. want ook dit zou een cruciaal punt gaan worden.

Onder dit kabaal was het Ruud die uiteindelijk toch zegevierde. Hij zette Bakkum op een 3-1-voorsprong. De dames waren inmiddels al van start gegaan in de dubbel en ook deze was zeer spannend. Nadat de dames drie matchpoints hadden gemist, liep de tweede set uit op een tiebreak. Ondertussen liep de mascotte van TAM in zijn leeuwenpak rond om het publiek nog meer aan te moedigen tot luid gejuich. Het mocht echter niet baten voor TAM, waarop de teller op 4-1 kwam voor Bakkum.

Bijna bereikt

De spanningen liepen inmiddels steeds meer op, TAM moest namelijk 4-4 maken om nog kampioen te kunnen worden en Bakkum moest minimaal 5-3 winnen dan wel 6-2 winnen om zeker te zijn van het kampioenschap. De herendubbel was al van start gegaan tijdens de damesdubbel en ze waren merkbaar meer met die partij bezig, hetgeen resulteerde in een stroeve start. Met drie setpoints tegen in de eerste set, pakten de heren van Bakkum toch de eerste set. De tweede set ging echter snel naar TAM, vervolgens moest een supertiebreak de beslissing gaan brengen. De spanningen naast de baan liepen inmiddels hoog op, maar daar konden Ruud en Marnix prima mee omgaan. Het was Marnix die excelleerde en hij maakte het verschil, hetgeen resulteerde in wederom een winst van Bakkum; 5-1!

Promotie een feit

De champagne werd alvast gehaald, want het ging nu nog maar om 1 punt. De mixen gingen om 20.00 van start en door een steady mix werd vrij vlot de eerste mix gewonnen door Marnix en Safien. Dat leidde tot vuisten en gejuich van Ruud en Jinte op de andere baan, want het kampioenschap was binnen. Ondanks het verlies van de eerste set wisten Jinte en Ruud het hoofd koel te houden. Na alle driesetters van de dag kon deze er ook nog wel bij, met veel frustratie voor TAM. Ook deze supertiebreak werd gewonnen. Nooit gedacht, maar wel stiekem gehoopt kon TC Bakkum het luidruchtige maar gezellige TAM verlaten met een 7-1-winst en krijgt het team van Geert Koeman een promotie naar de Hoofdklasse! (Foto’s: aangeleverd)