Tammam hoopt zijn Syrische moeder en zus in de armen te sluiten na aardbeving

Castricum – Tammam Bikdash (34) vluchtte in 2015 voor het oorlogsgeweld in Syrië. Na een lange, risicovolle reis kwam hij in 2017 in Nederland terecht. Hier heeft hij een bestaan opgebouwd. Hij onderhoudt al acht jaar telefonisch contact met zijn moeder en zus die beiden nog in Syrië wonen. Hun woonplaats bevindt zich in het gebied dat recent door aardbevingen is getroffen. Moeder en dochter bleven als door een wonder gespaard. Sindsdien is het Tammam’s grote wens om beiden binnenkort in de armen te kunnen sluiten.

Door Henk de Reus

Tijdens de oorlog riep het Syrische regime alle mannen van 18 tot 45 jaar onder de wapenen. Tammam volgde op dat moment nog een studie rechten en kreeg uitstel tot het einde van zijn studie. Tammam: ,,Toen het moment in 2015 daar was nam ik afscheid van mijn moeder en zus en vluchtte ik het land uit omdat ik niet de dood van medeburgers op mijn geweten wil hebben. Het was een moeilijke beslissing die mij een dubbel gevoel gaf. Mijn vader was in 2004 overleden en mijn zusje is acht jaar jonger dan ik. Ik heb mij altijd verantwoordelijk voor haar gevoeld en ik fungeerde als een soort vader voor haar.’’ Het inkomen van Tammam is geen vetpot, maar hij weet hiervan toch regelmatig kleine beetjes naar zijn moeder en zus over te maken.

Integreren in Nederland

Een risicovolle reis via Turkije en Griekenland bracht Tammam in 2017 in Nederland. In het begin had hij het erg moeilijk. Tammam: ,,Alles was hier nieuw voor mij en ik miste mijn familie in Syrië.’’ Na een verplichte inburgeringscursus startte Tammam met een opleiding tot verpleegkundige. Hiernaast werkt hij drie dagen per week in de zorg en is hij mantelzorger voor zijn buurvrouw. In de toekomst wil hij de opleiding hbo verpleegkunde volgen. Tammam is geen stilzitter, is gedreven en maakt zich graag verdienstelijk voor de Nederlandse samenleving. Een definitieve terugkeer naar zijn vaderland zit er niet in. ,,Ik word dan meteen opgepakt en beland in een Syrische gevangenis. Dit geldt ook als ik mijn moeder en zusje in Syrië voor een korte vakantie zou willen opzoeken.’’

Gezinshereniging

Tammam heeft sinds 7 november een Nederlands paspoort. Met steun van Stichting Vluchtelingenwerk heeft Tammam bij de landelijke autoriteiten een verzoek om gezinshereniging ingediend. Dit verzoek is afgewezen. Lidwien van der Hulst is bij het interview aanwezig en legt het uit. ,,Een (tijdelijke) gezinshereniging kan alleen plaatsvinden als het om familieleden in de eerste graad gaat. Het geldt dus alleen voor een partner en/of eigen kind(eren).’’

Aardbeving

Sinds de recente aardbeving in Turkije en Syrië is Tammam in een rollercoaster belandt. Tammam: ,,Mijn moeder en zus wonen in het aardbevingsgebied. Om 04.00 uur ‘s morgens stuurde mijn zus een appje met de tekst ‘We gaan dood. We houden van je!’ Om 07.00 uur las ik het appje en probeerde ik haar te bellen. Ik kreeg geen gehoor en vreesde het ergste. Achteraf bleek de internetverbinding door de aardbeving niet te werken. Alle bewoners waren om veiligheidsredenen uit hun huis gehaald en verbleven op straat. Later lukte het me om contact te leggen met mijn zusje. Ze vertelde dat zij en mijn moeder als door een wonder de aardbeving hadden overleefd. Er viel een zware last van mij af. Sindsdien bel ik elke dag naar huis. Telkens opnieuw barst mijn moeder in tranen uit. Het breekt mijn hart. Ik zou ze zo graag een korte periode hier naartoe willen halen zodat ze even los zijn van het trauma dat zij hebben opgelopen.’’

Het is even stil. Lidwien legt uit: ,,Tammam’s moeder en zus komen niet in aanmerking voor een tijdelijk visum voor Nederland. Hiervoor is het onder andere nodig dat Tammam meer dan € 2.000 per maand verdient om ze te kunnen onderhouden en er moet ook iemand zijn die een garantstelling afgeeft. Een bezoek van Tammam’s moeder en zus aan Nederland zit er helaas niet in. Er moet naar een andere oplossing worden gezocht.’’

Actie

In samenspraak met Tammam is Nienke Witkamp een crowdfundingsactie gestart om een ontmoeting mogelijk te maken. Zij liet een website ontwerpen waarin zij vraagt om een bijdrage te doneren. Lidwien: ,,Een ontmoeting kan alleen plaatsvinden in een buurland van Syrië. Hieraan zijn veel kosten verbonden. Het gaat niet alleen om de visa en de reiskosten van drie personen, maar ook om de verblijfskosten in Irak. We becijferen de kosten op minimaal € 6.000. De teller staat inmiddels op ruim € 3.000. Dat is ontzettend fijn, maar het is nog niet genoeg. Het zou mooi zijn als lezers willen doneren zodat Tammam zijn moeder en zus eindelijk in de armen kan sluiten. Tammam verdient het. Hij is een sympathieke, zorgzame man die zijn plaats in de Nederlandse samenleving heeft gevonden, dit ondanks de hindernissen die hij regelmatig tegenkwam.’’ (Foto: Henk de Reus)

Ga voor een donatie naar de website https://steunactie.nl/actie/help-tammam-zijn-syrische-moeder-te-omarmen/-18701.