Synchroonzwemtalent Chantal droomt van Olympische Spelen

Foto boven:
Chantal hoopt aan haar reeks nationaal en internationaal behaalde prijzen in de toekomst een Olympisch medaille te kunnen toevoegen. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Chantal Ummels is pas vijftien jaar maar heeft inmiddels bewezen dat ze een van Nederlands grootste talenten in de discipline synchroonzwemmen is. Daar doet ze dan ook alles voor. Naast haar studie aan het Supreme College traint ze dertig uur per week in Sportcomplex Koning Willem Alexander (Hoofddorp) om nog beter te worden en deelname aan de Olympische Spelen af te dwingen.

Door Henk de Reus

In de kamer van Chantal hangen twee rijen medailles aan de wand. Het zijn prijzen die zij de afgelopen jaren in nationaal en internationaal verband behaalde. Voor de foto heeft zij zich uitgedost in het oranje trainingspak van de KNZB. Innerlijk is zij trots op de behaalde prestaties maar Chantal is niet het type om dit van de daken te schreeuwen. Deze bescheidenheid siert haar. Het maakt ook dat ze niet zo nodig stoer op de foto wil staan.

Vroeg begonnen

Chantal vertelt dat ze voor een keuze stond toen zij zeven jaar was. “Ik deed aan twee sporten: Aikido (een vechtsport) en synchroonzwemmen. De training van beide sporten besloeg zoveel tijd dat dit niet was vol te houden. Ik koos uiteindelijk voor het synchroonzwemmen.’’ Ze licht haar keuze toe: ,,De leuke kanten aan deze sport zijn de samenwerking met anderen en het aanwenden van je eigen creativiteit in de verschillende bewegingen die je met je routine maakt.’’

Chantal en haar zwempartner Mare Schallenberg bij de start van hun oefening ‘vrije duetuitvoering’ tijdens de Europese kampioenschappen in Kroatië (2021). Hier werden zij zesde. (Foto: aangeleverd)

Chantal legt uit dat er meer dingen van belang zijn om in deze discipline goed te kunnen presteren. ,,Je moet dertig uur per week trainen, over een goed geheugen beschikken, een goed gevoel voor timing hebben, lenig zijn en een goede lichaamsbeheersing hebben, over kracht beschikken en je adem lang kunnen inhouden.’’ De laatste twee aspecten licht ze toe: ,,De bewegingen vinden grotendeels onder water plaats. Hierbij mag je niet de bodem van het zwembad met je voeten aanraken, dus je kunt je niet afzetten als je zo hoog mogelijk uit het water wilt komen. Het vraagt dus best veel kracht en conditie. We trainen ook op het lang inhouden van de adem omdat er maar een paar momenten zijn dat je boven water komt. Belangrijk is dat je samen met je partner onder water goed telt zodat de bewegingen synchroon verlopen.’’

Resultaten

Drie jaar terug haalde Chantal brons bij de Nationale Kampioenschappen in Spanje in de categorie jeugd van elf tot vijftien jaar. Ze mocht meedoen omdat ze op dat moment met haar ouders in Spanje woonde. Bij de Europese Kampioenschappen in Kroatië in 2021 werd ze zesde en vorig jaar achtste bij de Europese kampioenschappen in Frankrijk, beide in de categorie ‘jeugd’. Van de KNZB ontving ze vorig jaar een medaille vanwege bijzondere prestaties omdat ze in haar groep (tot veertien jaar) een gouden medaille had gewonnen bij vier onderdelen.

Chantal haalde vorig jaar goud tijdens de Nederlandse kampioenschappen synchroonzwemmen voor junioren in de discipline ‘vrije duetuitvoering’. (Foto: Henk de Reus)

Toen ze dit jaar in Zwolle bij uitzondering meedeed aan Het Nederlands Kampioenschap voor senioren (meisjes vanaf 19 jaar) behaalde ze zilver bij het technische duet en goud bij de vrije uitvoering van het duet. Een ongekend resultaat op haar leeftijd. Drie weken terug werden zij en haar duetpartner eerste bij de Nederlandse Kampioenschappen. In de categorie ‘solo’ werd ze derde en de zwemploeg waarvan ze deel uitmaakte werd eerste. Eind juni vertrekt ze naar Boedapest om deel te nemen aan internationale wedstrijden.

Kwaliteiten

Als Chantal wordt gevraagd hoe het komt dat ze zo goed is begint ze verlegen te lachen. Vader Thomas, samen met zijn vrouw Anja de grootste fans van Chantal, neemt het stokje van zijn dochter even over en zegt met gepaste trots dat haar grootste kwaliteit de techniek en de discipline zijn. Als hij in z’n enthousiasme in rap tempo nog meer kwaliteiten opnoemt trapt Anja op de rem en zegt tegen haar man dat hij niet zo snel moet gaan omdat de verslaggever nog aan het schrijven is.

Olympische Spelen

De Olympische Spelen van Parijs vinden in 2024 plaats. Hoewel ze, gelet op haar kwaliteiten, ver kan komen komt dit iets te vroeg op haar pad. In de aanloop naar deze spelen moet er 48 uur per week worden getraind en dit is niet te combineren met haar school. Haar trainer heeft daarom deelname ontraden.

Bij de Olympische Spelen in 2028 (Californië) is zij er zeker bij en gaat zij voor goud, want een Olympische medaille hangt nog niet in haar prijzenkast. De kans dat deze medaille er komt is niet ondenkbaar, want Chantal maakt nog steeds progressie.