SV Vredeburg: teleurstelling op Texel

Limmen – Op zaterdag 4 februari speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondsduel bij En Passant 1 in Den Burg op Texel. Een dag eerder speelden de schakers van Vredeburg de zeventiende ronde van de interne competitie.

Vredeburg 1 komt uit in de sterk bezette eerste klasse A van de NHSB. Na enkele onverwachte successen bevindt Vredeburg zich halverwege de ranglijst. Tegenstander En Passant is hekkensluiter van de ranglijst. Om boot-technische redenen speelt En Passant uit Den Burg de thuisduels op zaterdag. Niet alleen vanwege de reis zou het een zware middag voor de Limmers worden: eindelijk had En Passant al z’n spelers beschikbaar en was sterker dan ooit. Hans de Goede was de eerste die een nul moest noteren. Hij taxeerde een vijandelijke loperlijn niet op waarde en was gezien. Harold Ebels bediende zich van de doorgaans degelijke Siciliaanse verdediging, maar kreeg desondanks een onhoudbare aanval over de h-lijn te verwerken. Ed Stolp verloor in het middenspel een kwaliteit en werd vervolgens vakkundig weggeschoven. Sandra Hollander zorgde voor een eerste Limmer punt: haar tegenstander – met getatoeëerde schaakstukken op de hand – liet de dame insluiten.

Bob Stolp wist, na een foutieve loperzet van zijn opponent, een onprettige stelling finaal te kantelen. Met enkele krachtzetten werd de vijandelijke koning in een matnet gedreven. Wim van Dijk kon het tegen zijn loeisterke tegenstander niet bolwerken. Langzaam werd zijn stelling geattaqueerd en na herhaaldelijk pionverlies gooide de Akersloter met Rotterdamse ‘roots’ het bijltje er bij neer. Bert Hollander haalde de stand op tot 4-3 door in een lange en complexe partij in het eindspel scherper te zijn dan de Tesselaar aan de overzijde van het bord: hij won een stuk en schoof naar winst. Luc Janssen kwam op het eerste bord helaas niet verder dan remise via eeuwig schaak. Op zich een zeer knappe prestatie tegen een sterke tegenstander, maar voor Vredeburg, gegeven de zeven andere resultaten, niet genoeg: 4,5-3,5 voor En Passant. Vredeburg zakt naar een bedenkelijke positie op de ranglijst.

In de interne competitie zorgden Jeroen van Vliet en Theo Al voor een interessante partij. Het goed gepositioneerde paard van Al was net zo sterk als de toren van Van Vliet: remise. Jaap-Jan Min maakte indruk met een onberispelijke zege op Dick Aafjes. Gijs Pouw was terecht blij met zijn mooie overwinning op Pieter Klein. Pouw kwam in de gelegenheid om zijn favoriete aanval met een ver opgerukte g-pion te spelen en Klein had het nakijken. Hidde Ebels maakte korte metten met de aspiraties van Paul de Ruijter. Reeds in de opening veroverde Ebels een pionnetje, om het voordeel daarna rap uit te bouwen. Jelle Min moest er even inkomen, maar toen zijn stukken eenmaal op lekkere velden geplaatst waren, had Joke Mooij geen verweer meer. Harry Levering etaleerde goede vorm met een klinkende zege op Bert van Diermen.

Op donderdag speelt Vredeburg 4 bij Heerhugowaard 3, op vrijdag ontvangt Vredeburg 3 ZSC Saende 3 en staat voor de overige spelers de achttiende ronde van de interne competitie op de rol. (Foto: Pixabay)