SV Vredeburg op de schopstoel

Limmen – Op vrijdag 24 februari ontving het vlaggenschip van SV Vredeburg het loeisterke Magnus Noordkop Combinatie 1 uit Schagen voor een bondswedstrijd. De overige schakers speelden ronde twintig van de interne competitie.

Vredeburg 1 komt uit in de eerste klasse A van de NHSB en moet knokken voor lijfsbehoud. Tegen Magnus Noordkop Combinatie 1 – gemiddeld 130 ratingpunten sterker – viel op voorhand weinig eer te behalen. Toch leek na remises van teamcaptain Bert Hollander, Wim van Dijk, Bob Stolp en Harold Ebels, leidend tot een tussenstand van 2-2, nog geen vuiltje aan de lucht. Maar dat was slechts schijn: even later moest Ed Stolp de koning omleggen na een knappe vijandelijke aanval; werd de witte koning van Hidde Ebels op het veld a2 in de kraag gevat en werd kopman Luc Janssen tegen een zeer sterke tegenstander slachtoffer van superieure matvoering door toren en paard.

Dat Barry Blekemolen tegen middernacht een remise afdwong tegen zijn sterke tegenstander was leuk voor zijn persoonlijke rating, maar kon SV Vredeburg niet meer redden: 2,5-5,5. Met nog één ronde te gaan, waarin Vredeburg nota bene op bezoek moet bij de nummer één, Caïssa 1 uit Hoorn, is Vredeburg op de schopstoel van de eerste klasse A beland. Op de voorlaatste plaats is Vredeburg afhankelijk van de resultaten van de degradatieconcurrenten KTV Enkhuizen en En Passant uit Den Burg. Dat gaat nog spannend worden. Zelfs het aantal bordpunten – vergelijkbaar met het doelsaldo bij voetbal – kan doorslaggevend zijn.

Interne competitie

In de interne competitie zorgde Adri Beentjes voor een even knap als verrassend resultaat door de doorgaans sterkere Hans de Goede te verslaan. Beentjes passeert De Goede nu op de ranglijst. De partij tussen Jeroen van Vliet en Marlies Sturk kende wisselende kansen, maar na een zet of dertig werd de vrede getekend: remise. Ook de onderhoudende partij tussen Theo Al en Nico Pepping eindigde in een puntendeling. Jan Brantjes kon het niet bolwerken tegen de lepe Pieter Klein, die met goed gevoel voor positie en activiteit naar de overwinning ging. Robin Rommel won op basis van zijn surplus aan schaakervaring van Jaap-Jan Min die, zoals dat heet, strijdend ten onder ging. (Foto: Pixabay)