SV Vredeburg met geluk naar winst

Limmen – Op vrijdag 29 april speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondsduel tegen het Hillegomse De Uil 2. De overige schakers werkten ronde 23 van de interne competitie af. Vredeburg doet het verrassend goed in de eerste klasse B. Zo goed dat degradatie al niet meer aan de orde is. Ook De Uil 2 bevindt zich in de middenmoot. Dat beloofde een spannende schaakavond.

Robin Rommel tekende voor het eerste halve punt. Zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten om de ver opgerukte b-pion van Rommel tegen te houden en dat lukte ternauwernood. Barr Blekemolen scoorde vervolgens het eerste volle punt. Zijn tegenstander had geen antwoord op de koningsaanval. Wim van Dijk – debutant in Vredeburg 1 – was ook goed voor een remise. Gelet op de gevaarlijk centraal geposteerde loper van Van Dijk was enige ontevredenheid bij Van Dijk wel begrijpelijk: misschien had er iets meer in gezeten. Ondertussen verloor tweede-bordspeler Bob Stolp. Zijn paardoffer was speculatief, sloeg niet door en zijn opponent nam de aanval over. Ed Stolp tekende in een tamelijk gesloten stelling voor een half punt. Net als Harold Ebels. Ebels had de hele partij onder druk gestaan en wist de deur met grote moeite gesloten te houden. Met 3-3 op het bord en twee partijen gaande, nam de spanning toe.

Bert Hollander werd door de Hillegommer aan de overzijde kundig van het bord geschoven… Maar op het moment dat deze speler de genadeklap kon uitdelen via een eenvoudig ‘familieschaakje’, leidend tot torenwinst, speelde hij de enige zet die direct verliezend was. Hollander pakte het onverwachte cadeau onmiddellijk uit en gaf ‘mat achter de paaltjes’. De verbouwereerde verliezende man uit Hillegon stelde na afloop dat hij in vijftig jaar schaak nog nooit zo’n blunder had gemaakt. Dat kopman Luc Janssen rond half twaalf – via een prima eindspel waarin Janssen een pluspion creëerde en deze keurig naar de overzijde dirigeerde – ook nog tot winst kwam, vervolmaakte de zege van Vredeburg 5-3! Vredeburg klimt naar de derde plaats en heeft nog een partij – op 12 mei uit bij De Wijker Toren 1 – voor de boeg.

In de interne competitie wist Aart van den Brink een remise af te dwingen tegen de sterker veronderstelde Remi Aafjes. Hidde Ebels joeg de zwarte koning van Jolanda Vos naar het midden van het bord, om vervolgens via stukwinst toe te slaan. Sandra Hollander had de nodige moeite om Hans de Goede te verslaan, maar in het diepe eindspel lukte dat toch via een doorlopende pluspion. Nico Pepping en Marcel Wester gaven elkaar geen duimbreed toe en rookten na een zet of dertig de vredespijp. Ferry Haan gaat maar door met winnen. Deze keer was Adri Beentjes het slachtoffer van de econoom. (Foto: Pixabay)