Suzan Broersen: ,,Handlijnkunde is niets zweverigs”

Castricum – Suzan Broersen (40) woonde tot haar achttiende in Castricum. Na haar bachelor Tourism & Management rolde ze de reiswereld in. Rond haar dertigste zocht ze verdieping. Na aanvankelijke scepsis besloot ze zich toe te leggen op het handlezen. Hiervoor volgde ze een studie van drie jaar. Haar aanvankelijke scepsis maakte al gauw plaats voor het besef dat onze handen veel vertellen over onszelf.

Door Henk de Reus

Suzan vertelt hoe ze ertoe kwam om zich toe te leggen op handlezen. ,,Rond m’n dertigste was ik onrustig en stelde ik mezelf de vraag ‘Wie ben ik nou écht?’ ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik écht?’ Ik zocht de verdieping in mezelf. Ik snuffelde weleens op websites over handlezen, maar steeds klikte ik ze weer weg. Te zweverig. Totdat ik de opleiding Handanalyse & Coaching van Ellen Duim ontdekte. Ik besloot ervoor te gaan. Voor de eerste les was ik een beetje huiverig. Er zouden toch niet alleen maar vrouwen met paars haar en gekleurde gewaden zitten? Het tegendeel bleek waar. Dit waren stuk voor stuk intelligente, zelfbewuste dames die allemaal, net als ik, geïnteresseerd waren in handleeskunde en niet bang voor een stuk zelfreflectie. De opleiding was voor mij een persoonlijke spiegel. Alles wat ik leerde, paste ik direct op mezelf toe. Ik leerde mezelf ontzettend goed kennen. Dat was best confronterend, ja…”

Na drie jaar was Suzan gediplomeerd handanalist en besloot zij om op grotere schaal consulten en workshops te geven. Het aanbod is inmiddels uitgebreid met een complete tienweekse online cursus, die zij samen met een collega-handanalist heeft opgesteld.

Wat is handlezen?

Suzan legt uit waarop handlezen is gebaseerd. ,,Het is een empirische wetenschap, gebaseerd op ervaringen, die ruim vijfduizend jaar geleden in India ontstond. Handlezen wordt ook wel chirologie genoemd. De bekende Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Jung hield zich er ook mee bezig. Moderne handlezers combineren de kennis van de handleeskunde met inzichten uit de psychologie en vertalen deze informatie op een holistische wijze. Iedereen kan leren handlezen. Toch is er een duidelijk verschil tussen het leren en het beoefenen van deze kunde. Om zeker te weten dat de interpretatie van de vele lijnen, huidpatronen en vormen klopt, moet je ontzettend veel vlieguren maken. Naast deze kennis moet je ook beschikken over eigenschappen als empathie, integriteit en respect. Ze zijn ontzettend belangrijk in dit vak. Tot slot moet je een onderscheid kunnen maken tussen jouw eigen energie en die van de persoon wiens handen je leest.”

Suzan maakt een inktafdruk van de handen van de verslaggever zodat de lijnen beter zichtbaar worden. (Foto: Henk de Reus)

Wat handen vertellen

Suzan legt uit: ,,De handen laten zien wie jij écht bent. Aan de hand van voorbeelden benoem ik aspecten zoals uitdagingen, levenslessen, energieën en verlangens. Alle hebben ze hetzelfde doel: jou op een dieper niveau inzichten te geven, te laten zien hoe je echt bent, hoe je momenteel in het leven staat en welke opties je hebt om keuzes te maken en daarmee gehoor te geven aan jouw verlangens. Daarbij geef ik praktische tips.”

Lijnen

Suzan: ,,Alle lijnen zijn belangrijk. De meest bekende zijn de levens-, de hart- en hoofdlijn. En nee, aan een levenslijn kun je niet zien hoe oud iemand wordt, dat is een fabeltje. Daarnaast staan er nog ontzettend veel andere lijnen in de hand, zoals de creatieve lijnen, psychologenlijnen, schrijflijnen, empathielijnen, disbalanslijnen en nog veel meer. Elke hand is anders en lijnen kunnen ook veranderen. Zo kunnen er nieuwe lijnen groeien en zelfs vervagen en helemaal verdwijnen. Ook zijn er verschillen tussen de lijnen in je linkerhand en de rechterhand. De linkerhand wordt ook wel de ‘privéhand’ genoemd en laat zien hoe je je in je veilige vertrouwde omgeving gedraagt. De rechterhand laat zien welke karaktereigenschappen, talenten en verlangens je daarbuiten toont. Oftewel: hoe je je manifesteert. Juist deze verschillen vertellen jouw verhaal. De lijnen zijn het best zichtbaar te maken door een inktafdruk.” Om het te illustreren maakt ze een afdruk van de handen van de verslaggever.

Het resultaat: afdrukken van de handen van de verslaggever. De rode lijn is de ‘hartlijn’ en staat voor gevoel. De blauwe lijn staat voor de manier van denken (ratio). De groene lijn is de ‘levenslijn’ en staat voor wilskracht en levensenergie. (Foto: Henk de Reus)

Consult

Suzan beschrijft de mensen die bij haar voor een consult komen. ,,Vaak zijn het mensen die voor een keuze staan. Een beetje ‘vast’ zitten, niet weten welke richting ze op moeten. Overigens varieert de leeftijd enorm. Tijdens een handanalyse wordt er gekeken naar waar jij op dit moment in je leven staat. Om dit te begrijpen en te doorgronden, krijg je waardevolle inzichten in jouw kindheid, opvoeding, karakter, talenten, gevoelsleven, denkpatronen, hobbels op de weg en diepe verlangens. Met deze kennis zal jij je keuzes en het verloop van dingen beter gaan snappen. Waar ligt jouw passie? Welke uitdagingen heeft het leven voor jou in petto? Ook blokkades en valkuilen worden benoemd. Zijn er karmische aspecten? Zo ja, dan worden ook deze uitgelegd. Tijdens een consult maak ik tevens gebruik van numerologie. Ik leg alles op een nuchtere manier uit en geef praktische tips”.

Ook kinderen

Ook kinderen komen op consult. Irene Vaarkamp kan dit bevestigen. Zij bezocht Suzan recent met haar zoontje Joshua (7) op camping De Hooiberg. Irene: ,,Joshua (7) wilde zelf de hand laten lezen toen hij zag dat anderen dit ook lieten doen. Hij was hier heel stellig in. Ik wist eerst niet eens dat hij in de rij stond. Wat er precies gedaan werd wist hij niet, maar het leek hem wel interessant. Ik was aanvankelijk best sceptisch maar Suzan benoemde een aantal dingen over Joshua die ikzelf, maar ook Joshua herkende. Ze zei dat hij erg gevoelig, nieuwsgierig en empathisch is, veel in zichzelf opneemt en onthoudt en dat hij de ruimte moet hebben om zijn emoties te kunnen uiten. Het klopt inderdaad.”

Suzan leest de hand van Joshua (7). (Foto: Henk de Reus)

Groei

Suzan ontleent veel plezier aan haar vak. ,,Dit vak is afwisselend, omdat het steeds gericht is op groei. Of het nu online trainingen zijn of live workshops of consulten, ik heb constant te maken met mensen die ook willen groeien. Dat is enorm positief.’’ Nieuwgierige lezers zullen zich misschien afvragen wat de handanalyse van de verslaggever heeft opgeleverd. Dit vertelt Suzan buiten dit artikel om, want privacy wil ook wel wat. Feit is wel dat de aanvankelijk aanwezige scepsis bij de verslaggever is weggenomen. Ga naar www.suzanbroersen.nl voor meer informatie.