Supersnel internet in Castricum en Uitgeest: start aanleg glasvezel in 2022/2023

Castricum/Uitgeest – Een jarenlange wens om een glasvezelnetwerk in de gemeente Castricum en Uitgeest aan te leggen wordt werkelijkheid. De twee gemeenten hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met glasvezelexploitant E-Fiber. Beide gemeenten worden geheel (inclusief de buitengebieden) voorzien van een glasvezelnetwerk.

Het huidige kopernetwerk heeft haar maximum capaciteit bijna bereikt. Dat was één van de redenen om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met netwerkbeheerder E-Fiber. De gemeenten zorgen voor de benodigde faciliteiten en houden vooral toezicht op de werkzaamheden. E-Fiber legt op eigen initiatief en investering het netwerk aan. Binnenkort start E-Fiber met communicatie naar inwoners.

Zorgvuldige planning

‘Zowel inwoners als ondernemers kunnen eigenlijk niet meer zonder een snelle internetverbinding. Glasvezel biedt hiervoor de oplossing,’ aldus wethouder Paul Slettenhaar (ruimtelijke ordening, wonen, openbare ruimte en verkeer) van de gemeente Castricum.

Wethouder Cecilia Van Weel (beheer en onderhoud openbare ruimte, verkeer en vervoer en grondbedrijf) van Uitgeest heeft alle vertrouwen in het proces: ,,De aannemer zorgt voor een zorgvuldige planning en communicatie naar onze inwoners zodat een straat hooguit een dag open ligt. De kabels moeten toch echt eerst de grond in voordat we er gebruik van kunnen maken.‘’

Van de andere BUCH gemeenten heeft Bergen eerder al een overeenkomst gesloten met E-fiber. Heiloo is al enige jaren geleden voorzien van een glasvezelnetwerk.