Succesvolle WOSU-actie voor Rwanda

Het is inmiddels traditie dat de Werkgroep OntwikkelingsSamenwerking Uitgeest op gezette tijden een actie organiseert ten bate van een goed doel. En dan met name een goed doel dat gerelateerd is aan Uitgeest of aan de Uitgeester samenleving. Dit keer had de werkgroep het oog laten vallen op Emmanuel Rutahysire, een 28- jarige student uit Rwanda. Rwanda is het land waar onze plaatsgenote Hetty Franzani twee jaar als vrijwilliger in het onderwijs heeft gewerkt.

Gedurende die periode was Emmanuel haar tolk tijdens het geven  van workshops en heeft hij geprobeerd haar de beginselen van het Kinyarwanda (de inheemse taal) bij te brengen. Tijdens die periode is er tussen hen een grote vriendschap ontstaan.

Emmanuel komt uit een arm Rwandees gezin. Hij heeft tijdens de genocide van 1994 zijn vader verloren en altijd voor zijn moeder, broer en zusje gezorgd. Vanuit zijn kerkgenootschap heeft hij de kans gekregen om zijn bachelor Communicatiewetenschappen en Journalistiek te halen. Maar omdat er nu  eenmaal meer kansen zijn als er een vervolgstudie wordt behaald, wilde Hetty het voor hem  mogelijk maken om zijn masters te halen.

Dat is nu bijna gelukt; eind van dit jaar studeert Emmanuel af aan de universiteit van Kampala in Oeganda want in Rwanda was deze studierichting niet aanwezig. Zijn afstudeerproject, een onderzoek naar de bestrijding van malaria onder kinderen tussen de 1 en 5 jaar in een van de armste districten van Rwanda, heeft inmiddels de  aandacht van  experts getrokken. Doordat Emmanuel zich heel goed bewust is van de mogelijkheden die hij heeft gekregen, probeert hij samen met andere jonge  mensen van zijn kerkgenootschap op zijn beurt jongeren, die minder kansen hebben gehad, een  vak te laten leren en te voor zien van de daarvoor benodigde hulpmiddelen. Zo zijn er inmiddels een aantal vakopleidingen voor timmerlieden en coupeuses bekostigd.

Om te voorzien in de laatste kosten voor de studie en het voortzetten van deze vakopleidingen, heeft de WOSU op 28 oktober een maaltijd georganiseerd waarvoor iedereen zich kon inschrijven. Ruim vijftig mensen maakten van deze gelegenheid gebruik en hadden een gezellige en interessante avond. Tijdens een smakelijke maaltijd, verzorgd door Ryan en Ursula, kookteam van “De Klop”, kon iedereen door middel van een powerpoint presentatie kennismaken met Emmanuel en met Rwanda, het land waar hij vandaan komt.

Het was een buitengewoon geanimeerde bijeenkomst en Hetty kan een prachtig bedrag overmaken naar Emmanuel waarmee hij,  ehalve de laatste kosten voor zijn studie, ook nog een aantal andere jonge Rwandezen hoop op een toekomst kan  bieden. Op  deze manier geeft hij het stokje zelf door en dat is de manier waarop ontwikkelingssamenwerking zou moeten zijn: een stevig duwtje in de rug en…….gaan!!

De opbrengst van de avond helpt zeker mee: 1060,60 voor Emmanuel!