Straat open voor gas of glasvezel?

Foto boven:
De Goudenregenlaan is inmiddels weer dicht. Het wachten is nu op glasvezel. (Foto: Hans Boot)

Castricum – De bewoners van de bomenbuurt kunnen hun borst nat maken. Alle stoepen in dit gebied gaan de komende maanden open voor de aanleg van een nieuwe gasleiding. Ondertussen is het wachten op de start van de graafwerkzaamheden van E-Fiber voor het glasvezelnetwerk. Als alles volgens planning verloopt, worden de straten in genoemde buurt binnen drie jaar voor de derde keer opgebroken.

Door Hans Boot

Wie vorige week dacht dat er in de Goudenregenlaan begonnen was met graven voor de aanleg van glasvezel, had het mis. Uit navraag bij de gemeente bleek namelijk dat het ging om het vervangen van de gasleiding door Stedin. Omdat dit voor de gehele bomenbuurt geldt, werd erbij gezegd dat het totale project zeker nog een aantal maanden in beslag zou nemen. Wat zou het mooi geweest zijn als glasvezelexploitant E-Fiber daarop had kunnen inhaken en met Stedin mee had kunnen liften voor de aanleg van glasvezelkabels, die voor februari 2024 overal in de gemeente moeten liggen. Volgens een woordvoerder van genoemde exploitant was die combinatie echter onhaalbaar vanwege het feit dat gasleidingen dieper in de grond liggen dan die van glasvezel.

Rechter

Het voorgaande roept de vraag op hoe het nu staat met de planning van E-Fiber. Op haar website staat dat er in Castricum is gestart, maar in de praktijk klopt dat niet. Bovendien is de planning volledig omgegooid, zodat inwoners van het eerdere gebied 7 plotseling nr. 1 zijn geworden. De woordvoerder heeft daarvoor de volgende uitleg: ,,Je bent voor een planning afhankelijk van een groot aantal factoren, wat onder andere weer met vergunningen te maken heeft. Wij verwachten nu dat eind september de eerste schop de grond ingaat en dat daarvoor de betreffende wethouder wordt uitgenodigd.’’

Ondertussen blijft Delta Fiber, de tweede glasvezelexploitant met een vergunning van de gemeente, bezwaar maken tegen het feit dat men moet wachten tot E-Fiber haar project heeft opgeleverd. De gemeente kon hierover meedelen dat Delta een voorlopige voorziening heeft gevraagd bij de rechter om de werkzaamheden van E-Fiber te kunnen opschorten. De rechtbank heeft dit verzoek echter afgewezen.

Veel belangstelling voor de Ziggo-stand op de markt. (Foto: Hans Boot)

Markt(werking)

Ondertussen heeft Ziggo ook van zich laten horen. Eerder is in deze krant vermeld dat deze provider, evenals KPN, het niet nodig vindt om zich bij een van de exploitanten aan te sluiten, omdat zij hun eigen netwerk voldoende vinden. Ziggo zegt dit nog eens expliciet in een recente folder: ,,Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel. Van de straatkast tot je huis kiezen wij voor kabel, de bewezen en betrouwbare techniek die op dit moment al naar de meeste huizen in Nederland ligt.’’

Desondanks vindt Ziggo het belangrijk om haar vaste klanten en nieuwe belangstellenden zo goed mogelijk te informeren door tot en met 14 oktober elke vrijdag op de markt van Castricum met een stand te gaan staan. Daarover laat de provider weten: ,,Ziggo heeft de afgelopen maanden het netwerk in Castricum vernieuwd. Wij hebben geprobeerd al onze klanten telefonisch te bereiken om te vragen of ze tevreden zijn en begrijpen dat de vernieuwing van het netwerk eventuele vragen met zich mee kan brengen. Omdat de dichtstbijzijnde Ziggo-winkels zich op 10 kilometer afstand van Castricum (in Alkmaar en Beverwijk) bevinden en wij vanzelfsprekend niet al onze klanten hebben kunnen benaderen, hebben wij ervoor gekozen om op de vrijdagmarkt in Castricum te staan. Hier geeft Ziggo klanten persoonlijk antwoord op vragen over het glasvezelkabelnetwerk en Ziggo-producten en -diensten.’’ Kortom, de marktwerking rond de aanleg van glasvezel in onze gemeente is volop in beweging. Wordt uiteraard vervolgd.