Stichting RBV: ,,Experiment met geluidsgrenzen vliegverkeer is ware nachtmerrie!’’

Regio – De Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) is niet gelukkig met het plan van minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) om te experimenteren met de geluidsgrenzen voor vliegverkeer van en naar de luchthaven Schiphol. Woordvoerder Jan Boomhouwer noemt het experiment ‘een ware nachtmerrie’ en roept omwonenden van de luchthaven op om te reageren. Dat kan tot en met donderdag 23 februari.

Een woordvoerder van de minister lichtte bij NH Nieuws toe dat men in het komende jaar oude en nieuwe regels met betrekking tot de geluidshinder met elkaar wil combineren. Dat zou moeten leiden tot een betere balans voor zowel de omwonenden als de luchthaven Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen. Een woordvoerder van de minister zegt tegen NH Nieuws dat er bijvoorbeeld de afgelopen jaren nieuwe vliegroutes zijn ontwikkeld, die minder vaak over woonkernen gaan. Onder meer dankzij nieuwe vliegroutes en een gewijzigde startprocedure zou de geluidshinder voor omwonenden minder groot moeten zijn en kan het maximale aantal vluchten volgens de minister op 460.000 per jaar worden gesteld, terwijl nu een maximum van 440.000 is afgesproken.

Voor Stichting RBV is het experiment onaanvaardbaar. Boomhouwer: ,,Dat vliegtuiglawaai invloed heeft op onze gezondheid is al langere tijd bekend. En ook dat de huidige geluidsnormen fors hoger liggen dan wat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) uit oogpunt van gezondheid toelaatbaar acht. In feite speelt de minister met deze experimenteerregeling met onze gezondheid.’’ De woordvoerder stelt dat een gezonde leefomgeving een mensenrecht is en dat krimp ten gunste moet komen van iedereen in de Schipholregio. Op deze website wordt het experiment nader toegelicht. Onder de tekst staat de tekst ‘Reageren op deze consultatie’, door hierop te klikken kan men tot en met 23 februari 2023 een reactie op de experimenteerregeling achterlaten. (Foto: Erich Westendarp via Pixabay)