Stichting Oer-IJ organiseert een Ommetje Marquette

Heemskerk – Een wandeling rond kasteel Marquette laat je in anderhalf tot twee uur kennismaken met wat er nog van het Oer-IJ terug te vinden is in dit gebied. Rond Marquette zijn nog zoutminnende planten te vinden die hun oorsprong hebben in het zoute getijdenwater dat bij vloed het binnenland instroomde.

Tot rond het begin van de jaartelling stroomde hier – in de driehoek Zaanstad, Velsen, Alkmaar – een zijtak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. In deze omgeving is nog veel te zien dat herinnert aan de bijzondere ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van dit voormalige getijdenlandschap. Kasteel Marquette ligt op een hoge oeverwal die midden in het Oer-IJ-estuarium is ontstaan.

De wandeling wordt op de volgende dagen georganiseerd: zondag 14 juli, zondag 18 augustus en zondag 15 september. De start is om 10.30 uur aan het einde van de parkeerplaats, net voor het toegangshek van kasteel Marquette rechts. De gids kun je herkennen aan de groene Oer-IJ-kleding. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon en van tevoren aanmelden via info@oerij.nl is nodig. Als Chateau Marquette open is dan kan de wandeling afgesloten worden bij de ‘haven’ van Marquette. (Foto: Léon Klein Schiphorst)