Stichting Gouden Dagen vervult wens Castricumse ouderen

Castricum – De wens van Alie Steeman (89) werd vorige week vervuld: ze wilde dolgraag nog eens met een hengel aan de waterkant zitten. Stichting Gouden Dagen nam haar en drie andere liefhebbers mee naar de steiger aan het Hendriksveld. ,,Dit is veel leuker dan bingo!’’

Door Henk de Reus

Stichting Gouden Dagen probeert gevoelens van eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Dit doet men door zorgcentra en buurthuizen te ondersteunen bij het organiseren van activiteiten voor ouderen. Alie Steeman (89) besloot een visje uit te gooien en gaf aan dat ze graag nog eens met een hengel aan de waterkant wilde zitten. Haar wens ging in vervulling. Samen met medebewoner Maarten Beekman, alsmede twee bezoekers van de Dagbeweging, gooide ze om 15.00 uur bij de steiger aan het Hendriksveld haar hengel uit.

De groep werd begeleid door drie leden van Hengelsport Vereniging Castricum. Voorzitter Erik van Duuren vertelt dat twee collega-clubleden vismeester zijn en dat zij als vrijwilliger scholieren en ouderen de beginselen van het vissen bijbrengen. ,,We proberen hiermee jongeren achter het beeldscherm vandaan te halen en respect te leren krijgen voor de natuur.’’ Voor ouderen in verzorgingscentra is het een welkome afwisseling omdat ze dan even buiten met iets bezig zijn. ,,Ja, veel leuker dan bingo!’’ roept een van hen.

Ervaring

Alie (89) hoeven zij niet veel meer te leren. Ze heeft veel ervaring met vissen. ,,In mijn jongere jaren viste ik veel met mijn broer en met mijn vader. We fietsten altijd eerst vanuit Castricum naar Akersloot en gooiden bij het sluisje de hengel uit. We visten op alles. Ik genoot altijd erg van de rust en de natuur en wilde het graag nog ‘n keer doen.’’ Terwijl ze dit vertelt ziet ze niet dat haar dobber ondergaat. Gelukkig let vrijwilliger Rien Vaassen wél op en haalt het voorntje binnen. Alie haalt deze zelf op vakkundige wijze van de haak. Rien: ,,Nu gaan we voor het baarsje, Alie.’’ Hij wisselt van aas en Alie gooit weer in.

Alie Steeman (met hoed) en Maarten Beekman (blauwe pak) laten zien dat je vanuit een rolstoel ook goed kunt vissen. (Foto: Henk de Reus)

Dobber

Maarten heeft nog een flinke dobber aan het in- en uitgooien van z’n hengel. Een rukje aan de hengel wordt in z’n enthousiasme direct een flinke slinger waardoor z’n vislijn in het riet achter hem belandt. Op verzoek van zijn buren waarschuwt hij als hij z’n hengel binnenhaalt zodat zij tijdig dekking kunnen zoeken.

Karper

Dertig meter verderop stoeit een ervaren visser met het binnenhalen van een karper. Eenmaal op de kant blijkt het een joekel van een vis te zijn. Het beest weegt 25 pond en de meetlat geeft 80 centimeter aan. Zo groot hebben Alie en Maarten ze nog nooit gevangen. Ze willen graag even kijken en worden in hun rolstoel door twee vrijwilligers naar de visser gereden. Beiden zijn erg onder de indruk.

Meetlat

Als Alie weer naar haar visstek is gebracht blijkt dat haar dobber onder water is verdwenen. ,,Binnenhalen!’’ roept Erik. Alie geeft een rukje aan de hengel en haalt een klein stekelbaarsje binnen. ,,Meetlat! Meetlat!”, klinkt het direct in koor. Alie kan er wel om lachen. ,,Maar het is wél een baarsje!’’ reageert ze ad rem. Niet veel later vangt ze er weer een. Met de vangst van drie vissen in een uur tijd mag zij zich die middag recordhouder noemen. (Foto’s: Henk de Reus)