Stembussen stampvol…

Castricum – Terwijl het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen woensdag landelijk wat langzaam op gang kwam, was het al regelmatig druk in stemlokaal 10 van onze gemeente in het Buurt- en biljartcentrum aan de Van Speykkade. Rond het middaguur moest het hoofd stembureau Fred Weda zelfs even naar huis om een latje te halen.

,,Omdat de stembiljetten ook nu weer omvangrijk waren, heb ik ze moeten aanstampen om wat extra ruimte te creëren. Ons stembureau telde 1540 geldige stemmen en dat is een mooie score. Met de telling zijn we met acht personen tot in de late uurtjes bezig geweest. Opvallend is dat Groen Links/PvdA bij ons de grootste was met 356 stemmen.’’

In onze gemeente bracht ruim 86 procent van de kiesgerechtigheden woensdag een stem uit. Daarvan ging circa 20 procent naar de VVD en eveneens 20 procent naar Groen Links/PvdA. De PVV eindigde op de derde plek (18 procent), NSC kreeg een kleine 13 procent van de stemmen. Grote verliezer was D66: die partij daalde flink ten opzichte van de verkiezingen in 2021. D66 kreeg 8,8 procent van de stemmen. (Tekst en foto: Hans Boot.)