Stellingmolen ‘De Mol’ krijgt tweede leven

Foto boven:
Stan heeft een fles champagne uit de kast getrokken om dit bijzondere moment te vieren. (Foto: Henk de Reus)

Limmen – In onze editie van 1 maart trof u een uitgebreid artikel aan over Limmenaar Stan Baltus (16) die een eigen molen heeft en deze aan het restaureren is. Op deze wijze zet hij zich in voor het behoud van lokale geschiedenis en het cultureel erfgoed van Limmen. Afgelopen vrijdag werd de molen overgebracht naar zijn nieuwe plek aan de Zuideinderweg.

Door Henk de Reus

De fundering is al aangelegd als vrijdagmiddag de schuur, het lijf en de kap van de molen met een grote kraan op elkaar worden gestapeld. Het is het moment waarop de droom van Stan in vervulling gaat. Voorbijrijdende fietsers stoppen even om te zien wat er allemaal gebeurt. Als de kap wordt geplaatst geeft ‘opzichter’ Stan vanuit het lijf van de molen aanwijzingen aan de kraandrijver, want dit is een klus die op de millimeter aankomt. Het materiaal van de wieken is al voorbereid, zodat deze snel in elkaar kunnen worden gezet. Tegen 16.30 uur kan de champagne worden ontkurkt om de mijlpaal te vieren.

Een bijzonder moment als de kap met een kraan op het lijf van de molen wordt geplaatst. (Foto: Henk de Reus)

Stelling

Stan: ,,De schuur wordt nog afgetimmerd met rabatdelen en de stelling van de molen moet nog worden aangebracht. Dit is een soort balkon of omloop waardoor je om de molen heen kunt lopen om de zeilen voor te leggen en deze op de wind te zetten. De kosten van de stelling bedragen € 2000 en dit bedrag is er nog niet omdat ik afhankelijk ben van donaties.’’

Lezers die willen doneren, kunnen mailen naar stanbaltus2006@gmail.com. De molen is tijdens Nationale Molendag op 13 en 14 mei te bezichtigen. In september wordt de stellingmolen officieel geopend.