Starten in vwo- óf havo-brugklas op PCC Het Lyceum

Alkmaar – Met ingang van augustus 2020 kunnen leerlingen op PCC Het Lyceum al direct vanaf het eerste jaar terecht in een vwo-brugklas of havo-brugklas. Met daarnaast ook nog mooie keuzestromen direct vanaf de start en veel maatwerk, creëert de school optimale kansen voor zijn leerlingen.

Sterre (14 jaar, Alkmaar) is leerling van 3vwo. Ze zit in een echte vwo-klas met leerlingen die vaak mooie cijfers halen, maar zelf moet Sterre stevig aanpakken: ,,Ik begon dit schooljaar goed met mooie cijfers, maar heb daarna wat meer moeite gekregen. Afgelopen proefwerkweek is het gelukkig al veel beter gegaan. Ik ben erg blij met de hulp en de vele goede studietips die ik heb gekregen. Echt iedereen denkt hier met je mee. Een paar cijfers moet ik nu nog krijgen, maar ik heb er vertrouwen in dat goed zit.”

Op de school vindt vanaf komend schooljaar een flink aantal onderwijskundige veranderingen plaats. Afdelingsleider Ruth van der Kruijssen ligt toe: ,,De grootste verandering is dat voortaan vwo-leerlingen en havo-leerlingen direct bij ons kunnen starten in de brugklas. Daarnaast gaan we werken met een intensief wekelijks maatwerkprogramma met verdiepingsmogelijkheden voor de leerling die dat wil, of extra hulp voor de leerling die dat nodig heeft.” De leerlingen van de vwo-brugklas krijgen drie keuzestromen aangeboden, namelijk Kunst & Cultuur, Wereldburgerschap & Internationalisering en Onderzoek & Techniek. Aan het eind van de brugklas maken ze hieruit een keuze maken voor het vervolg van hun opleiding.

Schoolbreed wordt er ook toe overgaan om nog minder ‘frontaal’ les te gaan geven, daarbij rekening houdend met de verschillen tussen vwo- en havo-leerlingen. De leerlingen werken voortaan nog zelfstandiger en worden op meer verschillende manieren geprikkeld, waardoor de lesstof aantoonbaar beter beklijft. Door bijvoorbeeld zelf dingen te onderzoeken en te presenteren aan de eigen klas, wordt leren veel interessanter en uitdagender. Binnen de school is groot enthousiasme voor de veranderingen. Afdelingsleider Van der Kruijssen: ,,Het mooie is dat we hiermee zoveel meer kansen creëren voor onze toekomstige leerlingen!” Sterre heeft op dit moment logischerwijze een iets andere focus: ,,Waarschijnlijk kies ik voor het profiel Economie & Maatschappij en verder wil ik echt heel graag in één keer gaan slagen voor mijn vwo-diploma!”