Stapels breiwerk voor goede doelen

Castricum – Toen de coronacrisis uitbrak en de wekelijkse bijeenkomsten van de breiclub in De Santmark geen doorgang konden vinden, was dat voor Jopie Liefting-Scheerman geen reden om de breipennen in de kast te leggen. De 85-jarige geboren Castricumse bleef gewoon doorgaan met breien. Niet in gezelschap van anderen, maar thuis in haar eigen kamer. Ze woont in het appartementencomplex recht tegenover het woonzorgcentrum en houdt er met het breien flink het tempo in. De resultaten van haar harde werken schenkt ze aan drie goede doelen.

Elke vrijdagmiddag komt de breiclub normaal gesproken bijeen in het woonzorgcentrum aan de overkant van de straat. Een combinatie van het op peil houden van de sociale contacten en een grote passie voor breien. Eens per jaar is er een openbare verkoop van alles wat de leden hebben gebreid en met de opbrengst worden leuke extra’s geregeld voor de bewoners van De Santmark. Maar dit jaar is alles anders en zal die verkoop er niet zijn. Wel hopen de leden van de breiclub elkaar zo snel mogelijk weer te kunnen ontmoeten. Samen breien is immers veel gezelliger. ,,Er mogen wel wat mensen bijkomen’’, vindt Jopie Liefting-Scheerman.

Thuis heeft ze inmiddels dozen vol gebreide mutsjes, sjaals en dekentjes klaar staan. Allemaal voor goede doelen. Het begon vier jaar geleden met deelname aan de Goedgemutste Breicampagne, een initiatief van het merk Innocent Drinks. Zoals duizenden andere deelnemers breit ze kleine wollen mutsjes, die op de flesjes met smoothies passen. De fabrikant doneert voor elke verkochte smoothie met een mutsje twintig cent aan het Nationaal Ouderenfonds. ,,Begin oktober moet ik ze inleveren, ze staan dan ongeveer in januari op de flesjes in de winkels. Vorig jaar had ik er 160 gemaakt, ik heb er nu alweer zo’n 100 liggen. Soms maak ik er wel zes op een dag.’’

Mutsjes, dekens en sjaals

Geen mutsje is hetzelfde, ze weet er telkens weer een andere, creatieve draai aan te geven. Ze toont enkele exemplaren met het vredesteken erop, uitgevoerd in verschillende kleuren. Ook mutsjes met een gezichtje zijn erbij: ,,Kijk, Jantje lacht en Jantje huilt’’, glimlacht ze. Zelfs een echte rastamuts ontbreekt niet. Voor Stichting MAX Maakt Mogelijk, een organisatie die is voortgekomen uit het gelijknamige televisieprogramma van Omroep MAX, heeft ze inmiddels een dekentje en een aantal sjaals klaarliggen. ,,Die worden uitgedeeld aan arme mensen in Moldavië’’, weet ze.

Ook de stapel met mutsen voor KiKa groeit gestaag. De organisatie, die zich inzet voor kinderen die getroffen zijn door de ziekte kanker, kan dus ook weer een mooie collectie tegemoet zien. Daarnaast heeft Jopie Liefting-Scheerman ook een warm hart voor de Castricumse Rugby Club. Ze vertelt dat haar overleden zoon lid was van die club en dat ze er zelf ook vaak te vinden is geweest. ,,Ik heb twaalf jaar de kantine schoongehouden. Vorig jaar heb ik sjaals voor de club gebreid. Nee, ik verveel me niet, hoor!’’ (Tekst/Foto: Bos Media Services)