Stap verder voor zorghotel in Antonius

Bakkum – Kinderhuis Antonius Kindertehuis op de Heereweg heeft enkele jaren te koop gestaan. Een initiatiefnemer heeft het pand onder voorbehoud gekocht. De initiatiefnemer en PWN zijn in een vergaand stadium om te komen tot een erfpachtovereenkomst voor dit initiatief. Het idee is om het bestaande gebouw te transformeren tot een groepsaccommodatie waar mensen met een zorgbehoefte vakantie kunnen vieren. Donderdag praat de gemeenteraad over het kaderstellend besluit.

In de accommodatie worden maximaal twaalf verschillende appartementen gerealiseerd met in totaal maximaal 120 bedden. De groepen zullen bestaan uit minimaal één persoon met een zorgbehoefte en bijvoorbeeld familie of vrienden. Er komt geen horeca. De groepsaccommodatie met zorg draagt bij aan het doel om uit te groeien tot een bloeiende toeristische gemeente, die in en buiten het hoogseizoen een aantrekkelijk aanbod heeft voor bezoekers. De groepsaccommodatie brengt daarnaast werkgelegenheid voor de gemeente.

In 1934 is het Sint Antonius gebouwd. De Stichting Katholieke Kinderuitzending heeft het koloniehuis ontwikkeld, wat tot ver na de oorlog is gebruikt als vakantie- en rustoord voor katholieke kinderen, de zogenaamde bleekneusjes. Daarna is in het pand een medisch kinderhuis gevestigd. Het pand is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een koloniehuis uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het gebouw is vanwege bovengenoemde cultuurhistorische waarde en de architectonische waarde aangewezen als Rijksmonument. Zowel het interieur als het exterieur van het gebouw zijn van architectonische waarde. In de jaren ’70 van de 20e eeuw is het gebouw uitgebreid. Deze uitbreidingen vallen niet onder de bescherming als Rijksmonument. Daarnaast zijn in de loop der jaren meerdere oorspronkelijke elementen verdwenen, zoals ramen, kozijnen, dakkapellen, een kapel, een vlaggenmast, een schoorsteen met ark en een beeldje van Sint Antonius.