Spuitgasten in spe ruiken aan het werk van de brandweer

Foto boven::
Het bevrijden van slachtoffers uit een auto is een van de dingen waarmee de brandweer zich bezig houdt. Maarten Kool en burgemeester Ben Tap kijken toe als Aron met een hydraulische tang/schaar een van de scharnieren van het voorportier doorknipt. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – In het kader van een wervingscampagne van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werden er vorige week bij brandweerkorpsen in de regio open oefenavonden georganiseerd. Deze zijn bedoeld om belangstellenden laagdrempelig kennis te laten maken met de brandweer. Lokaal hadden zich negen personen, onder wie de kersverse Castricumse burgemeester Ben Tap, aangemeld.

Door Henk de Reus

In een korte presentatie schetst Sam de Joode een beeld van het werk bij de brandweer. Onderwerpen als ‘Hoe kun je vrijwilliger worden?’, ‘Hoe ziet de opleiding tot manschap A eruit?’ en ‘Welke vergoeding staat er tegenover? ‘ komen hierbij aan de orde.

Oefenen

Voor de oefeningen wordt de groep in drie teams ingedeeld. Vervolgens trekt iedereen het bluspak aan. Het biedt de verslaggever de mogelijkheid om enkele personen aan te schieten. Maarten Kool (32) werkt in de gehandicaptenzorg en vertelt dat hij op zijn werk aan BHV-oefeningen en ontruimingsplannen deelneemt. Hij zoekt naar een nieuwe uitdaging in de dienstverlening en het leek hem wel leuk om wat meer van de brandweer te weten.

Bastiaan Kroes (rechts) legt burgemeester Ben Tap uit hoe hij het laatste scharnier moet doorknippen. (Foto: Henk de Reus)

Aron Lute (18) volgt een opleiding aan het Horizon College (richting Bouw, Infra, Meubel & Onderhoud). Zijn opa heeft hem op de open oefenavond gewezen. Hij voelt zich niet door hem ‘gestrikt’’ voor deze avond. Hij weet weinig van de brandweer en het lijkt hem wel leuk om zich hier meer in te verdiepen.

De derde persoon van het team is burgemeester Ben Tap. Hij ziet zich nog niet direct als spuitgast bij een brand staan. Dit komt omdat het werk bij de brandweer moeilijk te combineren is met zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij vindt het wel interessant om te zien hoe alles bij de brandweer in z’n werk gaat en het past prima bij zijn wens om mensen te ontmoeten.

Scenario’s

Er staan twee oefeningen op het programma. Alles is fictief. Bij scenario 1 staat er een gebouw in brand. Het team van de eerste brandweerauto blust de brand vanaf de buitenkant van het gebouw. De aspirant brandweerlieden worden vertrouwd gemaakt met het uitrollen en aan elkaar koppelen van verschillende brandslangen. De manschappen van de tweede auto gaan het brandende gebouw in om te zoeken naar een vermist persoon. Deze is door de rookontwikkeling onwel geworden. Zij moeten in het donker, in een door rook gevulde ruimte hun weg zien te vinden. Ga er maar aan staan!

Bij scenario 2 staat buiten een auto die opengebroken moet worden om slachtoffers van een verkeersongeval te bevrijden. De slachtoffers ontbreken, maar dit maakt voor de te hanteren techniek niet zoveel uit. Maarten mag als eerste beginnen. Hij zet een groot breekijzer tussen de deur en de auto en het duurt niet lang of deze springt uit het slot.

Om de deur er helemaal uit te halen krijgt Aron een grote hydraulische tang aangereikt. Hiermee kun je zowel materialen knippen als van elkaar scheiden. Na enkele aanwijzingen van Bastiaan Kroes weet hij hier wel raad mee. Burgemeester Ben Tap mag hierna het laatste deurscharnier doorknippen.

Aan het eind van de avond is iedereen enthousiast. Enkelen geven aan dat zij zeker terugkomen op een van de gewone oefenavonden. Wellicht leidt dit tot de gewenste uitbreiding van de brandweerpost.