Spoeddebat knip Dorpsstraat: ‘alternatief zoeken of direct stoppen’

Castricum – Vijf fracties uit de Castricumse gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd na afsluiting van de Dorpsstraat. Volgens CKenG, GroenLinks, PvdA, D66 en Fractie van Schoonhoven is een verkeerschaos ontstaan in de omgeving. ,,De proef leidt tot hele gevaarlijke situaties.”

Door Mardou van Kuilenburg

De zogenoemde knip in de Dorpsstraat is al jaren onderwerp van gesprek. Sinds de start van de pilot, vrijdag 17 september, hebben met name de Meester Dekkerstraat en de Ludwigstraat een hoop extra verkeer te verwerken. Deze straten zijn niet berekend op tweerichtingsverkeer, geven bovengenoemde partijen aan. ,,De situatie geeft veel overlast voor bewoners. Verkeersdeelnemers proberen afzettingen en borden in andere straten te omzeilen. Fietsers lopen gevaar doordat vrachtwagens de bochten niet goed kunnen nemen en bezoekers van buitenaf kunnen niet meer op hun navigatie vertrouwen’’, schrijven de partijen. In de aanvraag staat tevens dat de brandweer ‘aan bewoners heeft laten weten dat men onder de gegeven omstandigheden moeilijker ter plaatse kan komen bij calamiteiten’. De fracties stellen dat dit ook voor andere hulpdiensten geldt.

‘Alternatief zoeken of stoppen’

De proef duurt nog zes weken, maar de partijen vinden dat er een alternatief gevonden moet worden om de overlast te beperken en de veiligheid van fietsers, spelende kinderen en omwonenden te waarborgen. ,,Als dat geen optie is, moet de proef per direct gestaakt worden.’’ Het spoeddebat vindt donderdagavond plaats. (Archieffoto: Hans Boot)